Hogyan osszuk be a pénzünket?

(Budaörs, 2014. október 25. – Budaörsi Infó) Rengeteg módszer és elv van rá és eltökélt szándékom, hogy mindet be is mutatom itt Neked. Elsőként itt a 60%-os szabály. Az elv egyáltalán nem bonyolult, a bevételeidet 5 zsebre bontja, hogy még nyaralásra is legyen kereted.

 

 

Megélhetési költségek

A legnagyobb zseb a 60%-os. Ez a zseb viseli minden megélhetési költséged. Ide tartozik a reggeli, ebéd, vacsora (makk ;)), a háztartási eszközök, a tisztítószerek, a gyerek tankönyvei, minden, amire tényleg mindenképp szükséged van. Viszont nem szabad beleesni abba a hibába, hogy “a 60%-ból nem jönnek ki a költségeim, mert…”. Ezt az elvet úgy kell alkalmazni, mintha holnaptól a fizetésed 40%-kal csökkenne és neked ennyi pénzből kellene kijönnöd. Ha jelenleg a 60% felett vagy költségekben, akkor kezdd el visszavágni úgy, hogy a 60%-ba beleférj. Vedd úgy, hogy ez a határ. Ha nem fér bele a családi nagy csomag tv-előfizetés, akkor vissza kell váltanod kisebb csomagra, mert nem fér bele a keretedbe és kész.

A kereted szent. Legyen célod, hogy semmi esetre sem lépheted át.

 

Rövid távú megtakarítás

A bevételed 10 százaléka mindig ebbe a zsebbe kerül. Különítsd el, utald át, varrd a párnába, ásd a nagymama mellé. Mindegy, de a legfontosabb, hogy ezek a zsebek el legyenek egymástól különítve és ne is legyenek átnyúlások.

Ennek a keretnek a terhére lehet elmenni nyaralni. Ebből vehetsz új tv-t. Innen költhetsz a konyha felújítására. Nem jön ki belőle? Akkor még gyűjtögetned kell, mert ez jel, hogy nincs rá pénzed.

 

Hosszú távú megtakarítás

Ebből a zsebedből semmit sem költhetsz mindaddig, amíg meg nem jön az első nyugdíjad. Ez a pénz arra lesz, hogy nyugdíjasként könnyebb legyen az életed. Ez segít abban, hogy soha ne kelljen a gyermekeidre támaszkodnod. Hiszen ne felejtsük el, amikor nyugdíjasok leszünk akkor már nincs olyan, hogy “majd maximum vállalok másodállást”. Nem lesz másodállás, mert nem fogod bírni. Ma ledolgozol akár heti 40-60 órát is. Nyugdíjasként ilyet nem fogsz bírni.

Így ezt a zsebet nem úgy kell elképzelni, hogy amint nyugdíjas lettem, akkor veszek belőle hajót meg világ körüli utazást. Ez a zseb azért van, hogy segítsen. Tehát ez a tőkéd nem használható fel semmire közvetlenül. Ezt a zsebedet úgy kell elköltened, minden fillérjét, hogy abból passzív bevételed keletkezzen nyugdíjasként.

Például ha összegyűlik belőle egy lakásnyi, akkor azt kell venned és a kiadásából befolyó bérleti díjat költheted el nyugdíjasként.

Az lehetetlen? A magyar átlagfizetés 142 500 forint felett van, de számoljunk ezzel. Vegyük úgy, hogy a fizetésed is csak inflációval emelkedik évtizedeken keresztül és a párnába varrod be. Tehát semmi banki kamat.

Évente ennek a 10%-a 171 000 forint. 40 éven keresztül ez reálértéken számolva a mai viszonyokhoz igazítva 6 840 000 forintot jelent. Tudnál ma ennyi pénzből lakást venni? Ki tudnád adni? Na ez a hosszú távú megtakarításod célja, ezt a pénzt passzív jövedelemre konvertálod (például lakásvásárlás). És annak a hasznát (lakbér) élheted fel. Gondolj bele, tudnál most mit tenni 50-60 000 pluszpénzből? Nyugdíjasként is nagyon jól fog jönni.

 

Vészalap

Ez a zseb a kockázatokra van. Olyan dolgokra, amiket nem látunk előre, de imádják felborítani a költségvetésünket. Bármikor elromolhat a mosógép, amit meg kell javítani. Fizesd ebből.

A betegállomány pénzed nem 100%-a a fizetésednek és neked egy műtét miatt 3 hónap kiesik? Ebből a pénzből tudod kipótolni.

 

Szórakozás

Ennyi pénzed van minden hónapban szórakozni, mert azt is kell ám. :) Itt sem az a kérdés, hogy megérdemelnél -e több szórakozást?! Hiszen a válasz az, hogy persze! De nincs rá pénzed. Ennyid van. Ebből kell kijönni.

Ha nem költöd el minden hónapban a teljes keretet, akkor tudsz nagyobb szórakozásokra is költeni. Akkor kijön belőle egy színházbérlet vagy étterem is.

 

Maradj a zsebekben

Az egész módszernek az a lényege, hogy a zsebekben maradsz és az igények helyett a lehetőségek oldaláról közelíted meg a pénzügyeid. Nosza, próbáld ki!

 

(Forrás: sporolok.blog)

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.