Ne felelejtsék el átállítani az órákat!

(Budaörs, 2014. október 24. – Budaörsi Infó) Az Európai Unió szabályozása alapján a nyári időszámítás minden tagállamban március utolsó vasárnapján kezdődik, és október utolsó vasárnapján ér véget – az idén október 26-án hajnali háromról kettőre kell visszaállítani az órákat.

Szombati tanítási napok és hosszú hétvégék

Munkaszüneti nap lesz október 24. (péntek), helyette október 18-át, szombatot kellett ledolgozni, illetve iskolába menni, december 24-ét (szerda) pedig december 13-án kell majd ledolgozni.

 

Az óra átállítással egy mesterségesen meghosszabbított 25 órás napot kapunk, ez az emberek többségére nézve kedvező. Európában az emberek nagy része későn fekszik, amely abból fakad, hogy társadalmunk az estét természetes fénnyel meghosszabbítja és ezzel a biológiai órát folyamatosan hátrább állítja.

Az egy órával hosszabb természetes világítás hasznos például az iskolai, munkahelyi tevékenység befejezése után, a szabadidős programok kitolhatók, a háztulajdonosok még este 7 óra után is dolgozhatnak kertjükben. Ellenzők szerint (mert ilyen mindig akad) ezek az előnyök nem valósak, hiszen például a fogyasztói társadalomban már szinte általánosan használt légkondicionáló berendezések rengeteg  energiát használnak el, felemésztve  a világításon megspórolható energiánál.

Az óraátállítás 2014 őszén is azért valószínűleg sokaknak mégis csak nagy örömmel tölt el, hiszen ez az éjszakánk az óraátállítás miatt hosszabb lesz egy órával, ennyivel többet alhatunk.

(Budaörsi Infó/vitalzone.hu)

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.