Otthoni mérgezések – az idő a legfontosabb tényező

(Budaörs, 2014. október 22. – Budaörsi Infó) A toxikológiai betegforgalom körülbelül a 70%-a háztartási mérgezés, amelynek a 20-30%-a veszélyes anyagok okozta mérgezések. A kisdedkori mérgezés 90%-a család gondatlansága miatt következik be. Azonban mindez megelőzhető lenne, ha megfelelő módon és időben ellátnák a sérülteket. A háztartási mérgezések sajnos nem ritka esetek, ezért ezek megelőzéséről, és kezeléséről beszélgettünk Fehér Tamással a Budaörsi Mentőállomás volt vezetőjével, jelenlegi mentőápolójával.

 

Fehér Tamás a Budaörsi Infónak elmondta, hogy a legtöbbször az okozza a problémát, hogy sok gyermek felügyelet nélkül van otthon, és a legtöbb esetben nem csak játszani szeretne. Azonban ennek akár visszafordíthatatlan következménye is lehet.

„Sajnos volt már olyan gázmérgezéses esetünk is, amikor szándékos mérgezés helyszínére kellett kimennünk, mégpedig Budaörsön. Két fiatal az Interneten beszélte meg egymással, hogy öngyilkos partnerek lesznek, és sajnos véghez is vitték a tervüket. Mérgező gázt fejlesztettek egy autóban.

 

fehertamas

Fehér Tamás

 

Mi az amire egy háztartásban oda kell figyelnünk a vegyszerek tárolását illetően?

 

„Egy háztartásban könnyen előkerülnek a nem megfelelően tárolt vegyszerek és gyógyszerek.

Sok esetben üdítős palackba teszik a vegyszereket, ami könnyen összetéveszthető bármilyen üdítővel. Ne tároljunk így mérgező anyagokat!.”

 

Mi a teendő, ha valaki mégis beleivott a vegyszerbe?

 

„Ha ez egy marószer mérgezés, akkor akár élete végéig rendszeres gondozást igénylő marást okozat. A marószert eltávolítani nem tudjuk, tehát a beteget TILOS hánytatni. A marószer felhígítása az egyetlen, amit tenni tudunk. Ezért, nyeléspróbát követően, itassunk vele vizet, esetleg tejet.

A nyeléspróbára azért van szükség, mert a marószer a garatot is összemarja és nyelési képtelenség alakulhat ki. A technikája: egy korty vizet kell itatnunk a beteggel. Ha ezt letudja nyelni anélkül, hogy félrenyelne, akkor adhatunk neki inni. Ha köhög a víztől, akkor azonnal mentőt kell hívni.

Amennyiben gyógyszermérgezéssel találkozunk, akkor a tudati állapota határozza meg, hogy mit tegyünk vele. Az eszméleténél lévő, jól kommunikáló beteget hánytatni kell. Sós langyos víz itatásával provokáljuk a hányást. Ha nincs tudatánál, vagy zavart, akkor mentőt kell hívni.

Amire még fontos odafigyelni! Háztartásban előforduló vegyszereket soha ne keverjünk össze! Sósav (vízkőoldásra használjuk) és hypo (tisztításra, fertőtlenítésre használjuk) összekeverése esetén klórgáz keletkezik. Ez egy zöldes sárgás színű szúrós szagú gáz. Nagy töménységben azonnal hangrés-hörgő görcsöt okoz, és fulladásos halált. Otthon kis töménységben tudjuk ezt előállítani. A nyálkahártyán vízzel találkozva visszaalakul savvá és marni fog. Csípő maró érzés lesz a szemünkben, és a szánkban tőle. Nem sűrűn fordul elő, de a közelmúltban találkoztunk Budaörsön hasonló esettel. Ha mégis összekeverednek a lakásunkban a különböző vegyszerek, akkor azonnal szellőztessünk, és hagyjuk el a lakást.”

 

Balesetektől, különböző mérges gázoktól mentes életet kívánunk olvasóinknak. Azonban ha véletlenül mégis megtörténik a baj, azonnal hívjanak segítséget (105-öt műszaki mentés szüksége esetén, 104-et életveszélyes állapot esetén), mert az idő a mérgezések esetén egy nagyon fontos tényező.

 

(Budaörsi Infó)

 

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.