Az IVSZ felszólította a kormányt, hogy vonja vissza az internetadóval kapcsolatos javaslatát

(Budaörs, 2014. október 22. – Budaörsi Infó) 2014. október 21-én a jövő évi adótörvények benyújtásakor derült ki, hogy a kormány elővette azt az ötletet, miszerint megadóztatná az internetet. Varga Mihály gazdasági miniszter a  törvénycsomag ismertetésekor a részleteket nem közölte, viszont,  később kiderült, hogy az internetadó nem kis összeg lenne, mivel minden megkezdett gigabájtonként 150 forintos adót vetnének ki. Az Informatikai, Távközlési és Elektronikai Vállalkozások Szövetsége (IVSZ) felszólította a kormányt, hogy vonja vissza az internetadóval kapcsolatos javaslatát, mert az akadályozná az internet magyarországi terjedését. A törvénytervezet ellen már kedd éjjel Facebook-csoport szerveződött, illetve vasárnap estére tüntetést hirdettek meg.

 

Az adót forgalom alapján a szolgáltatónak kell megfizetnie az államnak, tehát az a le- és feltöltésekre egyaránt vonatkozik majd. Ez azt jelenti, hogy az adó mértéke – ha nem építenek be a törvénybe egy maximális összeget – a legtöbb előfizetőnél meghaladná a havi előfizetési díjat, vagyis a szolgáltató várhatóan ráterhelné az adót a fogyasztóra.

A szakmai szövetség  mai közleményében hangsúlyozza: “az internet megadóztatása egyértelműen felesleges, átgondolatlan és rossz”.

Az IVSZ álláspontja szerint az internetadó tovább mélyítheti a Magyarországon egyébként is jelentős digitális szakadékot, nehéz helyzetbe hoz minden magyarországi vállalkozást, az internet-előfizetések díjának növekedéséhez vezet. Ez a szabályozás nem adónövelő, hanem internet használatát csökkentő hatású.

 

(Budaörsi Infó/MTI)

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.