Olcsó, laktató édesség (recept és fotók)

(Budaörs, 2014. október 22. – Budaörsi Infó) Egy egyszerű és nagyszerű kalácsrecept következik, amely a látszat ellenére – a kelesztési időt leszámítva – hamar kész van, és nem is túl drága.

Hozzávalók a tésztához:

– 60 dkg liszt (kb. 80 Ft)
– csipet só (pár fillér)
– 4 dl tej (kb. 64 Ft)
– 2 ek olaj (kb. 20 Ft)
– 1 ek cukor (kb. 10 Ft)
– 1 kis zacsi instant élesztő (kb. 70 Ft)
– 3 tojásfehérje (3 tojás kb 100 Ft, attól függ, hol vesszük, nekem tojja a tyúk )

Elkészítés:

1. A szoba-hőmérsékletű tej egy részébe (kb. másfél decibe) tegyünk egy pici cukrot, keverjük fel, majd szórjuk hozzá az élesztőt, tegyük meleg helyre, és míg felfut, rakjuk össze egy tálba a többi hozzávalót.

2. A tojásfehérjéket verjük fel kemény habbá egy csipet só hozzáadásával, majd borítsuk hozzá a liszt-tej-olaj együtteshez.

3. Amikor az élesztő már szépen felfutott (lehet ám kockaélesztőt is használni, nem szentírás az instant, sőt, de ezzel is remekül megy, én ezt többször alkalmazom) öntsük a tálba, majd az egészet gyúrjuk össze egy közepesen lágy tésztává.

teszta

 

Hagyjuk pihenni – szintén meleg helyen, egy konyharuhával lefedve – úgy kb. egy óráig (ha kánikulában csinálod, ez az idő lerövidülhet akár a felére).

Amíg a tészta megkel, elkészíthetjük a tölteléket. Előfordult, hogy én ezt már előző nap összekevertem, és a sütés reggelén kivettem a hűtőből, hogy kellően kenhető legyen.

Hozzávalók a krémhez:

– 25 dkg margarin (sütéshez való, legolcsóbb kb. 150 Ft)
– 20 dkg cukor (mindegy, hogy porcukor-e, ára kb. 60 Ft)*
– 2-3 ek kakaópor (kb. 30 Ft)
* a cukor tetszés szerint helyettesíthető édesítőszerrel, de akkor az ára és a mennyisége más lehet

Elkészítés:

A margarint vegyük ki a hűtőből, és kockázzuk bele egy tálba, hogy hamar megpuhuljon, majd szórjuk hozzá a cukrot és a kakaóport, és keverjük össze nagyjából egyneművé. Nem baj, ha itt-ott nem lesz kakaós színű, sülés közben amúgy is „megfolyik” az egész, és mindenhol egyformává válik.

Lehet keverni keverőgéppel is, de én sima villával vagy kanállal szoktam. Amíg a tészta kel, bőven van rá idő, és amúgy is gyorsan kész.

Ha a bucink már szépen nyomja fel a ráterített konyharuhát, borítsuk ki egy lisztezett gyúródeszkára, és először felezzük, majd a feleket is osszuk három felé. Ha kisebb kalácsokat szeretnénk, lehet negyedelni is, a lényeg, hogy mivel fonatokat készítünk, mindenképpen legyen hárommal osztható a végszám.

Amint ezzel megvagyunk, a kis darabokat nyújtsuk ki kb. 10 cm széles, tepsihosszúságú lapokra.

tesztalap

Erre kenjük rá a tölteléket – nem gond, ha nem fedi egyenletesen a tésztát, majd sülés közben elhelyezkedik benne a krém.

kremes_teszta

Tekerjük fel a megkent lapokat.

feltekeres

 

Amint 3 db kész, fonjuk őket össze, végül óvatosan pakoljuk be a fonatokat egy kikent, kilisztezett tepsibe.
Akár azonnal neki is állhatunk megsütni, de én szeretem még ilyenkor is keleszteni egy picit a kalácsokat, meleg helyen, konyharuha alatt, ahogy korábban is.
Akár kelesztjük, akár nem, mielőtt a sütőbe tennénk, a maradék 3 tojássárgájával kenjük meg a fonatok tetejét.

 

fonva

A tepsit hideg sütőbe tegyük, állítsuk kb. 10-15 percre magas hőfokra, majd vegyük vissza takarékra, és süssük nagyjából fél óráig. Lehet leskelődni, nem fog összeesni a tészta, ha kinyitjuk a sütő ajtaját. A tűpróba itt nincs érvényben, hisz ha belebökünk bármit is a sütibe, a benne levő krém fog ráragadni, így nem kapunk megbízható eredményt. Akkor van kész a kalácsunk, ha a teteje már szép aranybarna, és isteni illatok terjengenek az egész lakásban!

 

kesz

Lehetőleg hagyjuk a tepsiben kihűlni, az sem árt neki, ha ezúttal is beborítjuk konyharuhával, ami alatt puhul a kalács teteje, ha kicsit megkeményedett volna – ne aggódjunk, belül isteni puha, omlós és nyamm! –, majd mikor már minimum fele olyan forró, mint amikor kivettük a sütőből – valahogy foglaljuk le addig a tomboló ízlelőbimbóinkat :) –, óvatosan borítsuk ki, és szeleteljük fel.

kakaos_kalacs

Fontos, és figyeljünk oda, hogy ha a kakaós töltelék kifolyt itt-ott, akkor alul a cukor miatt karamellizálódni kezd, így az egész kalács beleragadhat (ha nem hagyjuk odaégni, akkor nem szenesedik el, csak leragad az alja), egy fakanállal vagy fém eszközzel óvatosan alányúlva megmozgathatjuk, hogy egyben maradjon az egész, ne essen máris szét. Utána szeletelhetjük. Ha szétesik, az sem gond, szuper finom máglyarakás alap lehet belőle (mókus módra ;)).

Extra tippek:

A töltelék persze lehet nutellás, diós, mákos, stb. izés dolga. Akár kakaós, akár nem, felturbózhatjuk egy kis mazsolával, vagy rumaromával, vanillincukorral, vagy vaníliarúd kikapart belsejével, fahéjjal, vagy kenhetünk bele lekvárt, de arra ügyeljünk, hogy ne a leghígabbat válasszuk, az sem baj, ha némi búzadarával, vagy darált dióval sűrítjük… Ezeken kívül csak az ízlésünk és a fantáziánk szabhat határt a különféle variációknak.

Amíg sül a kalács, készíthetünk egy friss limonádét, ami majd a kaláccsal együtt elfogyasztható!

A kalács elkészítésének össz ideje: kb. egy óra.

A hozzávalók ára összesen: kb. 530 Ft, de ez csak attól függ, hol vásároljuk meg a hozzávalókat, valamint attól, hogy melyik krémverziót választjuk. Értelemszerűen ha pl. mazsolát is adunk hozzá, amit nem számoltam bele, akkor az is plusz pár forint, stb., de nem növeli vészesen a költségeinket.

Ennyiért két hatalmas példány, eszméletlen finom kalácsot kapni…?!

Jó étvágyat!

 

(forrás: sporolok.blog.hu)

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.