Mindkét magyar versenyző bejutott a Vitázik a világ ifjúsága német vitaverseny döntőjébe

Mindkét magyar versenyző, Pőcze Júlia és Bartha Regina is bejutott a Vitázik a világ ifjúsága (Jugend debattiert international) elnevezésű német nyelvű nemzetközi vitaverseny pénteki varsói döntőjébe a csütörtöki elődöntőn nyújtott teljesítménye alapján.

 

Pőcze Júlia, a budapesti Tamási Áron Gimnázium diákja és Bartha Regina, a szintén fővárosi Karinthy Frigyes Gimnázium tanulója pénteken egy cseh és egy észt versenyzővel ütközteti érveit. A döntő vita azt a témát járja körül, hogy be kell-e tiltani a szélsőséges pártokat.

A csütörtöki elődöntőbe jutott nyolc versenyző arról vitázott, el kell-e távolítani a közterületekről azokat az emlékműveket, amelyek már nem felelnek meg a jelenkor elveinek, értékeinek. Sorsolás alapján párokra osztva a pró, illetve a kontra oldalt képviselve fejtették ki véleményüket a vitázók. A zsűri az egyéni teljesítmények alapján döntött arról, melyik négy versenyző juthat tovább a döntőbe. A döntés meghozatalakor a szaktudást, a kifejező- és beszédkészséget és a meggyőzőképességet vették figyelembe.

A Vitázik a világ ifjúsága versenyt nyolcadik alkalommal rendezik meg, évente nyolc országból – Magyarországról, Csehországból, Lengyelországból, Észtországból, Lettországból, Litvániából, Oroszországból és Ukrajnából – mintegy kétezer diák indul a vetélkedőn. A versenyvitákon minden országból a két legjobb vesz részt.

Az idei varsói megmérettetésen mindkét magyar versenyző bejutott a négy résztvevővel zajló pénteki záróvitára.

A vitaverseny a Goethe Intézet, az Emlékezés, Felelősség és Jövő Alapítvány, a Hertie Közhasznú Alapítvány és a Külföldi Német Iskolák Központi Igazgatóságának közös projektje, amelyet Magyarországon a Hanns Seidel Alapítvány, az E.ON Hungária, az Audi Akadémia, a Magyarországi Németek Önkormányzata és a Konrad Adenauer Alapítvány támogat.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.