Wittinghoff Tamás – Mindenki úgy döntött: csak Budaörs számít!

(Budaörs – 2014. október 14., Budaörsi Infó) Budaörs város polgármestere a 2014. október 12-ei választási eredmények szerint a következő öt évben ismét Wittinghoff Tamás lesz. Csapatának, a Budaörs Fejlődéséért Egyesület mind a 10 indulójának sikerült a választókörzetében a legtöbb érvényes szavazatot megszereznie. Gratulálunk! Az elsöprően sikeres szereplésről és a további terveiről a régi-új polgármestert kérdeztük.

 

 

Számított ilyen mértékű győzelemre? Mi volt az első gondolat, ami végigfutott az agyán, amikor kiderült, hogy a Budaörs Fejlődéséért Egyesület mind a 10 jelöltje képviselő lett, ön pedig polgármester?

Győzelemre számítottam, de ilyen mértékűre azért nem. Az első gondolatom vagy inkább érzésem az volt, hogy mennyire fantasztikus a bizalomnak és a rokonszenvnek ez az elképesztő mértéke. És persze a felelősség is átfutott rajtam, ami ezzel a nagyon erős felhatalmazással együtt jár.

 

Ön szerint mi lehetett az elsöprő siker kulcsa?

A legfontosabb ok természetesen az a teljesítmény, amit 24 év alatt közösen nyújtottunk az itt élőkkel és a nálunk megtelepedett vállalkozásokkal együtt. A tények magukért beszéltek. Ez valóban egy jó város, itt tényleg jó élni. A választáson kiderült, hogy ezt nem csak én érzem így.

Hozzájárult a sikerhez, hogy Budaörsön a demokratikus ellenzék nem harcolt egymás ellen, képesek voltunk összefogni, mindenki letette a pártjelvényét (már, akinek egyáltalán volt), és mindenki úgy döntött: csak Budaörs számít. Így sikerült egy tehetséges emberekből álló, nagyon sokszínű, szimpatikus és szerethető csapatot összehoznunk, amire a választók többsége nyugodt szívvel mondhatott igent.

 

Milyen tervei vannak a jövőre nézve? Melyek azok a lépések, amelyeket legelőször meg fog tenni? Milyen fontos változásokat tervez Budaörsön?

A Budaörsön végzett munkám, munkánk egy folyamat, egy út, amelyen szisztematikusan haladunk tovább. Amellett, hogy meg kell őriznünk az intézményeink és szolgáltatásaink színvonalát, minden területen előre is lépünk majd egy kicsit. Legyen szó a régi Posta épület hasznosításáról, új nyugdíjas klub építéséről, további óvodai bővítésekről, a Frankhegyről, vízelvezetésről vagy éppen a közbiztonság további javításáról. A lényeg mégis az, képesek leszünk-e megőrizni, sőt megerősíteni azt a gazdasági alapot, amin Budaörs fejlődése nyugszik. Vagyis a már itt működő cégek mellé tudunk-e majd újabbakat idevonzani, olyanokat, amelyeknek kicsi a helyigényük, nem környezetszennyezőek, viszont csúcstechnikával dolgoznak, és a bevételeik is nagyok.

Az első lépések között lesz, hogy bevezetjük a helyi ombudsman intézményét, aki a hátrányos helyzetű csoportok érdekeit jeleníti meg az önkormányzat és a képviselő-testület felé.

 

Könnyebb lesz a munkája az elkövetkező öt évben? Számít a kormánypárti többség részéről „ellenszélre”?

Természetesen egyszerűbb a munka, ha stabil, támogató többsége van a polgármesternek a testületben. Nem kell rossz kompromisszumokat kötnie. Eddig akár többségben, akár kisebbségben voltam, városvezetőként mindig korrekt együttműködésre törekedtem az aktuális ellenzékemmel. Nem lesz ez most sem másképpen. A jó javaslatokat, ötleteket akkor is komolyan vesszük, ha ezek a kisebbségi frakciótól érkeznek. Mivel az országban a Fidesz többség kormányoz, szükség lehet arra a közvetítő szerepre is, amit helyi politikusaik el tudnak látni.

 

Számíthatunk a továbbra is a korábban már megszokott országos politikában való vélemény nyilvánítására?

Az egész kampány során értetlenül álltam ezekkel a vádakkal szemben. Aki megkérdőjelezi a jogomat, hogy az önkormányzatokat vagy a városunkat negatívan érintő ügyekben országos szinten is felemeljem a szavamat, az egyszerűen nem demokrata. Tőlünk nyugatra meg sem értenék ezt a felvetést. Vettem a fáradtságot és megnéztem, hogy milyen témákban szólaltam meg az utóbbi időkben. Ezek között van például a százmilliós rezsi-büntetési kísérlet a BTG ellen, a járási székhely elvesztése, az agglomerációs települések hozzájárulása a buszközlekedéshez, a Budaörsi út egy sávra szűkítése. Ígérhetem, hogy jövőben is mindig a legnagyobb nyilvánossághoz fordulok, ha veszélyben érzem Budaörs érdekeit.   

 

Mi a menetrend a továbbiakban? Mikorra várható a képviselő-testület és a bizottságok felállítása, az alpolgármesterek megválasztása?

Ha minden jól megy, akkor október végéig megalakul az új testület és felállítjuk a bizottságokat is.

 

Budaörsöt ezek után bátran nevezhetjük szigetnek a Narancssárga tengeren? Milyen lesz ez a sziget?

Ellenfeleim vádként dobták be ezt a sziget hasonlatot, de visszájára fordult, mert kiderült, hogy a budaörsiek nagyon is büszkék arra, hogy városuk egy kis Ausztria Magyarországon belül. Reméljük ez továbbra is így marad, csak a sziget lesz még zöldebb, még vidámabb, és továbbra is működtetjük majd forgalmas, nyitott kikötőinket, ahová szeretettel várjuk a turistákat, a letelepedőket vagy éppen azokat, akik vállalkozni szeretnének nálunk.

 

Mit üzen a budaörsieknek?

Azt, hogy nagyon köszönöm a rengeteg szavazatot, amit rám és a Budaörs Fejlődéséért Egyesületre adtak. Átérezzük az ezzel járó felelősséget és igyekszünk megfelelni annak a bizalomnak, amelyet a választás eredménye tükröz.

 

(Budaörsi Infó)

 

facebook:

1 Komment

  1. wuderscher46 szerint:

    “Csak Budaörs számít” Azonban a “fejlődés” kifejezés nem mindenki számára takarja ugyanazt… Gondolom, 2-3 parazita multicég még elfér Innovacityn. Egyébként itt is a helyük… :(

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.