WITTINGHOFF TAMÁS: „A szemüknek, a tapasztalataiknak higgyenek és ne az ígéreteknek!”

(Budaörs, 2014. október 6. – Budaörsi Infó) A Budaörsi Infó nem kis fába vágta a fejszéjét. Úgy döntött, hogy a választások közeledtével felkeresi az összes képviselő-, illetve polgármesterjelöltet, és bemutatja az olvasóinak. A feladat nem csupán a jelöltek nagy létszáma miatt volt rendkívüli, hanem azért is, mert Budaörsön ehhez hasonló kezdeményezés még nem volt. Olvashattunk már jobb és bal oldali híreket a különböző médiákon keresztül, viszont minden oldallal egyszerre még senki sem foglalkozott. Mi megtettük. A választásokig folyamatosan olvashatják majd a portálunkon a jelöltekkel készült rövidebb vagy hosszabb interjúkat. A nyomtatott Választási különszámunkat október elején már Budaörs utcáin és intézményeiben is megtalálhatták. Kedves Olvasóink, kérjük önöket, hogy tájékozódjanak és választási döntéseiket megfontoltan hozzák meg, mert a városunk sorsa azok kezébe kerül, akiknek önök adják. Felelősségteljes választást kívánunk mindenkinek. 

 

WITTINGHOFF TAMÁS: „A szemüknek, a tapasztalataiknak higgyenek és ne az ígéreteknek!”

Budaörs Fejlődéséért Egyesület – polgármesterjelölt

 

Mit gondol, miért lenne jó a város számára, ha ismét önt választanák meg polgármesterüknek a választópolgárok?

Erre a kérdésre nem nekem kellene válaszolnom. Ha mégis érvelnék magam mellett, akkor a városunk rendszerváltás óta befutott pályájáról beszélnék. Lassan negyed százada a településért végzett munka tölti ki az életem nagy részét. Budaörs minden rezdülését érzem és értem. Rengeteg tapasztalatot szereztem, nagyon sok embert megismertem, igazi személyes kapcsolatokra tettem szert.
A legfontosabb számomra mégis az, hogy a budaörsieknek több mint 90 százaléka érzi úgy, jobb körülmények között él, mint másutt lakó rokonai, vagy ismerősei. Az itt élők 98 százaléka pedig szereti, vagy nagyon szereti ezt a várost. Hosszú évekre visszamenőleg a legkülönfélébb mutatók alapján városunk mindig az első helyen áll, vagy az első három valamelyikén.
Talán nem szerénytelenség, ha úgy érzem, ennek alapján van értelme ezt a munkát folytatnom. Remélem, az itt élők többsége is így véli ezt.

 

A polgármesterjelöltek úgy gondolják, hogy nem egészséges, ha valaki két ciklusnál több időt tölt egy poszton, ezért szükségesnek érzik, hogy változzon a polgármester személye. Ön mit gondol erről? Hátránya származhat abból egy városnak, hogy valaki több mint két évtizede a polgármesteri székben ül?

Sokat gondolkodhattak riválisaim azon, hogy a tényleges teljesítmény helyett felvessenek valamit, ami az adott feladat ellátása szempontjából éppenséggel fordítva igaz. Szerintem ugyanis nincs annál „egészségesebb”, mintha olyan végzi ezt a munkát, aki megfelelő tapasztalattal, tudással rendelkezik.
A városvezetés bizonyos szempontból hasonlít a sporthoz. Itt is csak a teljesítmény számít. És mit tegyünk azzal a futóval, aki a négyévente megrendezett olimpiákon újra és újra nyer? Tiltsuk el a futástól? 
Testvérvárosunk, Bretzfeld polgármestere, szinte napra pontosan annyi ideje látja el feladatát, mint én. Német barátaink nem is nagyon értenék ezt a felvetést!

 

Mi az ön legnagyobb erénye, erőssége, amellyel a város javát szolgálhatja?

Ne haragudjon, de ilyen kérdésre nem lehet úgy válaszolni, hogy az ne tűnjék önteltségnek. Maradjunk annyiban, hogy szeretem a várost, szeretem az embereket, érdekelnek a közügyek, a kompromisszumkeresés. Épp a fenti kérdésekre adott válaszaimból következő tapasztalataim és teljesítményem alapján bízom a választók támogató szavazataiban.

 

Mit szeretne tenni a következő öt évben, ha ismét megválasztják polgármesternek?

Eddig is nagyon keményen kellett dolgoznunk azért, hogy legyen elegendő forrásunk a folyamatos fejlesztésekre. Akik a folyamatosan fejlődő Budaörs „lendületbe hozataláról” beszélnek, elfelejtik hozzátenni, hogy miből gondolják ezt finanszírozni. Jól, rosszul elkölteni nagyon könnyű a pénzt. Ehhez mindenki ért. Megtermelni jóval nehezebb. Ezért ahhoz, hogy a jövőben is elegendő forrásunk legyen, meg kell tartanunk a nálunk megtelepedett jól menő cégeket, és újabbakat kell idecsábítanunk. Ez a legfontosabb, ez az alap, amire építkezni tudunk.

 

Melyek a legfontosabb feladatok a városban, amelyeket a következő öt évben meg kellene oldani?

Hosszú oldalakon át tudnám ezt sorolni, de a helyszűke miatt csak címszavakban. Továbbra is a legfontosabb cél, hogy az intézményeink és szolgáltatásaink a már megszokott színvonalon működjenek, sőt fejlődjenek. Ehhez továbbra is építenünk kell majd bölcsődéket, óvodákat, iskolákat. Ahogyan eddig is, sokféle módon támogatjuk majd a kis- és középvállalkozásokat. Meg kell oldani a belső városrész rehabilitációját, új központot kell kiépítenünk az Óvárosban. Fokozatosan és megfontoltan fejlesztjük a Frankhegyet. Folytatni fogjuk a vízelvezetési, az út- és járdaépítési programot. Támogatjuk az alternatív energiatermelést és az energiatakarékosságot eredményező beruházásokat. Nem mondunk le arról, hogy kötött pályás közlekedési eszközzel legyen elérhető a főváros. Továbbra is sokat akarunk költeni sportra, kultúrára, a civilekre. Még jobban figyelünk a fiatalokra, bővítjük a szórakozási lehetőségeket, fecskeházakat építünk. Még tovább kell javítanunk a közbiztonságot. És így tovább… 

 

Több képviselőjelölt úgy gondolja, hogy Budaörs számára hátrányt jelent, hogy ön a polgármester, az aktív országos politikában való részvétele miatt. Ön mit gondol erről?

Azt, hogy akik ilyet mondanak, azok nem hisznek a demokráciában. Úgy vélik, hogy fontosabb, amit a budapesti pártközpontból üzennek nekik, mint Budaörs érdeke. Mellesleg már 6 éve nem veszek részt az országos politikában. Ez is egy valótlan érv. Viszont továbbra is, akár országos szinten felemelem a szavamat, ha az önkormányzatiság sérül, vagy ha Budaörsöt méltánytalanság éri. Aki ennek létjogosultságát vitatja, annak számára nem érték a demokrácia. Abba pedig bele sem akarok gondolni, hogy ezért egy jogállamban büntetés is járhat.
Egyébként pedig ezt a várost nehéz megbüntetni, mert már hosszú ideje a saját lábán áll, a saját erejére támaszkodva érte el sikereit, akármilyen színezetű kormány volt hatalmon.

 

Mindenhol azt nyilatkozza, hogy nem elég, ha Önre szavaznak, azt kéri, hogy a Budaörs Fejlődéséért Egyesület jelöltjeit is juttassák be a választók az önkormányzatba. Miért?

A jelöltjeink nagyszerű emberek, s mind a közéletben, mind a szakterületeiken közismertek. Megtapasztaltam az elmúlt évek alatt, hogy nagyon nehéz a város vezetése, ha nem áll stabil többség a polgármester mögött. Ha kisebbségben van, akkor néha rossz és felesleges kompromisszumokra kényszerül. Ha többségben lennének a Budaörs Fejlődéséért Egyesület képviselői, akkor is ugyanúgy egyeztetnék az ellenzékkel, mint ahogyan ezt eddig tettem, de a munka sokkal gördülékenyebb és kiegyensúlyozottabb lenne.

 

Mit üzenne a budaörsieknek, hogy miért szavazzanak önre?

Egy régi vicc alapján, de nagyon komolyan: a szemüknek, a tapasztalataiknak higgyenek és ne az ígéreteknek!

 

(Budaörsi Infó)

facebook: