Római kori leletek sokasága került napvilágra Bulgáriában

Háromszáz római kori pénzérmére, valamint több száz bronz-, üveg- és csonttárgyra bukkantak az idei ásatási szezonban Bulgária északi részén, Szvistov közelében, ahol lengyel régészek végeznek feltárásokat.

 

A poznani Adam Mickiewicz Egyetem archeológusai 54 éve végeznek ásatásokat Novae római településen, valamint a régió védelmét biztosító katonai bázison. Munkájuknak köszönhetően egyre több tudható arról, hogy miként éltek az egykoron itt állomásozott légiósok.

A táborban, amelyet a Kr. u. I század közepén létesítették, kezdetben a legio VIII Augusta, majd 69-től a legio I Italica állomásozott. Míg az előbbi harcosai spártai körülmények között, vesszőfonatú, sárral betapasztott falu barakkokban éltek, az itáliai légió katonáinak és különösen tisztjeinek már sokkal több kényelem jutott osztályrészül. A legionáriusok jólétéről tanúskodnak az előkerült luxustárgyak sokasága.

Az idei ásatási szezonban tárták fel egy centurio (századparancsnok) házát. Az egykori tulajdonos igen tehetős volt, erről tanúskodnak a falfestmények, a stukkódíszek, a fürdőmedence, a bútorokat ékesítő bronzdíszek, valamint egy igen jó állapotban fennmaradt bronzlámpa.
Piotr Dyczek professzor, ásatásvezető régész az idei legértékesebb leleteket ismertetve elmondta, hogy három bronzfigura került napvilágra: egy maszkot viselő, ülve éneklő komédiás, valamint két, tógát viselő szónok szobrocskáját tárták fel. Az ókori műalkotások a Kr.u. 2. századból származnak.
“Ritkaságszámba mennek az ilyen leletek, különösen, ha ennyire jó állapotban maradnak fenn” – hangsúlyozta Piotr Dyczek professzor.

http://archaeologynewsnetwork.blogspot.hu/2014/09/roman-camp-in-bulgaria-yields-numerous.html#.VCkkfrccTcs

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.