Október a reformáció hónapja

Októberben tartják a reformáció hónapját országszerte a Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsa (MEÖT) szervezésében. A programsorozat hagyományosan október 31-én, a reformáció emléknapján zárul.

 

A rendezvény idei mottója: Én és az én házam népe az Urat szolgáljuk. A MEÖT az MTI-vel azt közölte: a központi rendezvények megnyitó ünnepsége október 1-jén Budapesten, a Kálvin téri református templomban lesz, ahol igét hirdet Gáncs Péter evangélikus elnök-püspök, a MEÖT alelnöke, és köszöntőt mond Steinbach József református püspök, a MEÖT elnöke. A liturgiában részt vesz a református, az evangélikus, a baptista, a metodista és a pünkösdi egyház egy-egy főpásztora.

A programsorozat egyik kiemelt rendezvénye a budapesti Uránia Nemzeti Filmszínházban tartandó gálaest, amelyen a tervek szerint Czibere Károly, az Emberi Erőforrások Minisztériuma szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkára mond beszédet Reformáció és család címmel.

Rendeznek ezenkívül területi női találkozót október 4-én a MEÖT-székházban, a fő téma a Keresztény nő a családban lesz. Mások mellett köszöntőt mond Fischl Vilmos, a MEÖT főtitkára.

Október 12-én az albertirsai evangélikus templomban ökumenikus istentiszteletet tartanak, amelyen Steinbach József hirdet igét. Reformációi istentiszteletet tartanak továbbá október 26-án a Magyarországi Metodista Egyház központjában, ahol igét hirdet Papp János baptista egyházelnök.

A hagyományos reformációi megemlékezést október 31-én idén is megrendezik a Reformációi Emlékparkban Budapesten, a Bajza utca és a Városligeti fasor sarkán, ahol ünnepi beszédet Ungvári Csaba, a Pünkösdi Teológiai Főiskola rektorhelyettese, imádságot pedig Steinbach József mond.

A reformáció emléknapját október 31-én arra emlékezve tartják, hogy Martin Luther német Ágoston-rendi szerzetes 1517-ben ezen a napon szögezte ki téziseit a wittenbergi vártemplom kapujára. A Luther vezette új irányzat lett az evangélikus, míg a Jean Calvin genfi reformátor vezette irányzat a református vallás alapja.

Az 1943-ban alakult MEÖT a genfi székhelyű Egyházak Világtanácsának magyarországi szervezete, és társult tagja az Európai Egyházak Konferenciájának is, amelyen keresztül részt vesz az Európai Unió és az Európa Tanács mellett működő egyházi képviselet munkájában. A szervezetnek 11 tagegyháza van, több pedig – köztük a Magyar Katolikus Egyház – együttműködő státussal vesz részt a munkájában.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.