Felavatták Gárdonyi Géza szobrát Egerben

Gárdonyi Géza műve, az Egri csillagok az egyik legfontosabb emberi érték, az egyik legfontosabb keresztény erkölcsi parancs, a hűség regénye. A hűség pedig elválaszthatatlan a hazaszeretettől – mondta L. Simon László vasárnap Gárdonyi Géza szobrának avatóünnepségén Egerben.

 

Az író születésének 150. évfordulója alkalmából rendezett Gárdonyi-emlékév keretében avatták fel az egészalakos bronzszobrot, amelyet Kutas László szobrászművész készített.

eger_gardonyi_geza_szobor_2014szept28

A Miniszterelnökség parlamenti államtitkára szerint a hűség a közéleti emberek számára különösen fontos érték, nekik ugyanis következetesen végig kell menniük a választott úton, vállalva annak rövid távon jelentkező esetleges negatív következményeit is. Gárdonyi Géza regénye rámutat arra, hogy mi az áruló méltó büntetése, és hogy mi a hűség méltó jutalma – mondta.

Hozzátette: Gárdonyi Géza arra tanít, hogy a hazaszeretet olyan érték, amelynek aktualitását semmivel sem lehet elnyomni, elfojtani, mert minden tisztességes becsületes ember ragaszkodik a saját hazájához.

Gárdonyi Gézának köszönhetően Eger megkülönböztetett helyet foglal el Magyarország kultúrtörténeti térképén. “Nincs olyan gyermek, aki számára Eger neve ne forrna össze a hűség és a hazaszeretet fogalmával” – fogalmazott L. Simon László. Gárdonyi Gézának köszönhető az is, hogy évi több mint háromszázezer látogatójával az egri vármúzeum Magyarország legnépszerűbb vidéki múzeuma – tette hozzá.

L. Simon László felidézte: 2012 végén döntött úgy a kormány, hogy 2013-at Gárdonyi-emlékévnek nyilvánítja az író születésének 150. évfordulója előtt tisztelegve. Az ünnepségsorozat két településre koncentrálódott: Gárdonyi szülőfalujára, Gárdonyra, illetve a hozzá tartozó Agárdpusztára, valamint választott lakóhelyére, Egerre. Tavaly augusztus 3-án, Gárdonyi Géza születésnapján Habis László egri polgármester avatta fel Agárdon az író egészalakos szobrát.

Bár már kiléptünk az évforduló bűvköréből – mondta -, Egerben ma, a megújuló történelmi belvárosban, immár méltó helyen avatják fel az író szobrát.

Habis László polgármester felidézte, hogy az emlékév során sikerült a fiatalabb generáció figyelmét Gárdonyi Géza rendkívül gazdag életművére irányítani. Az ünnepségsorozat sokat segített abban is, hogy az olvasás a fiatalok, az iskolások mindennapjainak részévé váljon.

Kutas László szobrászművész Gárdonyi Géza ülő, egészalakos bronzszobra a Nemzeti Kulturális Alap 12,5 millió forintos támogatásával készült el. Az alkotás a megújuló történelmi belvárosban, a Dobó tér szomszédságában kialakított Gárdonyi téren áll.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.