Budaörs – A ciklus utolsó képviselő-testületi ülésén történt

A budaörsi képviselő-testület a ciklus utolsó ülését tartotta szeptember 24-én. Nagy volt a megjelentek és a hozzászólások száma is. Az oldalsó székeken már az új képviselőjelöltek is fellelhetőek voltak. A képviselő-testület döntő többsége építené, szépítené a körzetét és természetesen mindenki köszöni az elmúlt négy év munkáját. Ismertetjük az Önkormányzat hivatalosan kiadott verzióját az ülésen történtekről.

 

Napirend előtti felszólalásában Sánta Áron (Fidesz-KDNP) arról érdeklődött, hogy mikor fejeződnek be a felújítási munkálatok az Aradi utcában.
Lőrincz Mihály ügyosztályvezető válaszában azt ígérte, hogy október közepére mindennel elkészülnek.

Filkey Péter (Fidesz-KDNP) kérte, hogy az Ifjúság és a Baross utcák kereszteződésénél készüljön egy zebra,  a Rézvirág és Hóvirág utcák sarkánál pedig helyezzenek ki egy közlekedési tükröt.

Török István alpolgármester megköszönte, hogy a Budaörsön élők az aláírásgyűjtő ívek aláírásával segítették az ő és pártja indulását az önkormányzati választásokon. Köszönetet mondott a Polgármesteri Hivatal dolgozóinak is az elmúlt négyéves munkájukért.

Khán János (Fidesz-KDNP) a Kossuth Lajos utcában élők türelmét kérte, mert az új óvodaszárny építése miatt még innen közelítik meg a szülők az intézményt, de október elseje után már a Szabadság út felől lesz a bejárás. Majd bejelentette, hogy a Budaörsi Agrárgazdasági Bizottság terményosztást szervez a Szabadság út 71. szám elé, a szerviz úton.
Wittinghoff Tamás polgármester szerint ilyen kérelem nem érkezett a hivatalhoz, és nyilván nem is lehetséges ez a fajta tevékenység a közúton.

Bíró Gyula (Budaörs Fejlődéséért Egyesület) furcsa véletlennek nevezte, hogy tervezett terményosztás éppen a Fidesz kampányközpontja előtt lesz.

Török István alpolgármester határozottan kijelentette, hogy pártjának nincs köze a terményosztáshoz.

A polgármester viszont azt vetette fel, hogy akkor miért adtak fideszes képviselők a terményosztást lebonyolító szervezetnek képviselői kereteikből 500, majd 300 ezer forintot. Így az a látszat keletkezik, hogy ez a kampányeseménynek is felfogható terményosztás közpénzből történik. Szerinte a budaörsieket nem lehet ilyen módon megvásárolni.

Czuczor Gergely (Fidesz-KDNP) annak megerősítését kérte, hogy a Csicsergő Óvoda elkészül-e október elsejére. A műszaki ügyosztály vezetője biztosította őt, hogy tartják a határidőt a beruházók.

Leipán Tibor (független) azt kezdeményezte, hogy hozzanak létre mozgássérült parkolót az Ébner György közben.

Császárné Kollár Tímea (Jobbik) azt tette szóvá: négy év alatt nem tudta elérni, hogy épüljön járda Domb utcában. Majd annak a véleményének adott hangot, hogy a tervezett, heti egy napot működő termelői piac nem lenne jó helyen a Templom téren. A polgármester szerint a rendszeresen megtartott kirakodóvásárok igazolják, hogy tér alkalmas erre a funkcióra is. (Az ügy előzménye, hogy civil kezdeményezés érkezett már korábban, legyen egy termelői piac az Óvárosban is. Akkor a régi posta épület belső udvarát jelölték meg helyszínként, de ezt már más célra használatba adta az önkormányzat. Ezért készített a polgármester egy előterjesztést, amelyben a Templom teret ajánlotta. Azonban az ülés elején Kálóczi Imre (Fidesz-KDNP) javaslatára levették a napirendről a javaslatot.)

Laczik Zoltán (MSZP) szerint sok még a hiányosság az Aradi utca felújítása körül. Úgy vélte, ha már úgyis csúszik a beruházás, nem érdemes kapkodva befejezni, hanem egyeztessenek újra az érintett lakókkal, hogy minden jogos panaszt orvosolni lehessen.

Kálóczi Imre (Fidesz-KDNP) frakcióvezetőként mondott köszönetet a négyéves munkáért képviselőtársainak, a hivatal és az önkormányzati intézmények dolgozóinak.

Stift Nándor (Budaörs Fejlődéséért Egyesület) örömét fejezte ki, hogy a választási körzetében időben és jó minőségben készültek el olyan beruházások, mint az Ifjúság utca felújítása, ugyancsak itt egy új park létesítése, valamint a Patkó utcákban parkolók építése.

Ritter Imre kisebbségi szószólóként bejelentette, hogy azért nem indul az önkormányzati választásokon, mert ez összeférhetetlen lenne új parlamenti funkciójával. (Nemrégiben választották őt meg a német nemzetiség szószólójává.)

Első napirendi pontként elfogadták Budaörs Város Önkormányzat 2014. I. félévi pénzügyi beszámolóját. Az önkormányzat költségvetésének módosított kiadási főösszege (irányító szervi támogatás nélkül) 26.446.972 e Ft, melyből első félévben 12.742.973 e Ft teljesült. Ez 48,18%- os teljesítésnek felel meg.

Módosították az idei költségvetésről szóló rendeletet. Ilyenkor vezetik át azokat a döntéseket, amelyeknek a költségvetést érintő pénzügyi vonzatai voltak a két ülés közötti időszakban, illetőleg az előző képviselő-testületi ülés olyan határozatait, amelyek érintették a költségvetést. Egyúttal felosztották a 2013. évi költségvetési maradványt.

Módosították a céltartalékok előirányzatainak felszabadításáról szóló rendeletet.

Hosszú előkészítő munka után jóváhagyták Budaörs Város Településszerkezeti Tervét és megújították a helyi Építési Szabályzatot is. Mint Mártonffy István főépítész elmondta, az új szabályozás szigorítja az üzletek és irodák létesítését. Ezentúl 700 négyzetméterenként két rendeltetési egység létesíthető, vagyis ilyen méretű telken két lakás, vagy egy lakás és egy iroda, illetve üzlethelyiség lehet.

Apróbb módosítást hajtottak végre az építészeti örökség helyi védelméről szóló rendeletben. Eszerint a Clementis u. 9. sz. épület továbbra is védett épület marad.

A város alapellátási körzeteiről szóló rendeletét azért kellett módosítani, mert személyi változások történtek a háziorvosok körében.

Változik az Esély Szociális Társulás Szociális és Gyermekjóléti Központ által biztosított személyes gondoskodást nyújtó ellátásokról szóló rendelet is, mert az étkeztetés személyi térítési díja 590 Ft/adag összegről 700 Ft/adag összegre nő.

Ugyancsak módosult a címzetes igazgatói cím adományozásának rendjéről szóló rendelet.

Apróbb pontosítást kellett végrehajtani az önkormányzat vagyonáról való rendelkezési jog gyakorlásának szabályairól szóló rendeletben.

A képviselők úgy döntöttek, hogy továbbra is biztosítják a Budaörsi Rendőrkapitányságnál foglalkoztatott 2 fő közalkalmazotti státuszát2015. január 1-jétől2015. december 31-éig.

Szintén a helyi rendőrséget támogatják azzal, hogy egy gépkocsi kölcsön szerződését meghosszabbították2016. szeptember 1-jéig.

Jóváhagyták a város közterületi névjegyzékét.

Elfogadták azt a tanulmányt, amely egy intermodális csomópont létesítését készíti elő. Az ilyen típusú, többféle közlekedési eszközzel elérhető (vasút, autóbusz, személygépkocsi, kerékpár) csomópontok igyekeznek sokféle szolgáltatással könnyíteni az utazók életét.

Módosították a Budapest Komplex Integrált Szennyvízelvezetése című pályázat támogatási szerződését, és felhatalmazták  a polgármestert annak aláírására.

Felülvizsgálták a Kőhegyen korábban bevezetett súlykorlátozást. Eddig maximum 3.5 tonnás járművekkel lehetett behajtani. Most ezt a felső határt módosították 7.5 tonnára, ezzel megkönnyítve az ott építkezők helyzetét.

A testület 6.8 millió forinttal támogatja a Budaörsi Római Katolikus Egyházközség kérésére a Mindszenty Óvoda játszóudvar felújítását és játszótéri eszközök beszerzését.

A Budapesti Közlekedési Központ Zr. által üzemeltetett 40, 40E, 88, 140, 140A, 140B, 188E, 240E, 287, 287A buszjáratok működését 2014. június 15 –2014. december 31-ig tartó szolgáltatási időszakra bruttó 24.430.218 Ft/hó összeggel támogatja az önkormányzat. Mint a polgármester elmondta, az aláírás feltétele volt, hogy megszüntetik csúcsidőszakokban az első ajtós felszállást. És ennek betartását szigorúan ellenőrizni is fogják – tette hozzá.

Döntöttek a város területén működő térfigyelő rendszer második ütemének megvalósításáról. A rendszer telepítése idén karácsonyig megtörténik. Napi 8 órában gyorsreagálású erő áll készenlétben, amely azonnal be tud avatkozni, ha a diszpécserek rendkívüli eseményt érzékelnek. A rendszer 24 órában rögzíti a képeket.

A csapadékos nyár és a szauna felújítása miatti bevételkiesés pótlására 25 millió forint működési támogatást szavaztak meg a Budaörsi Városi Uszoda és Sportcsarnoknak.

Jóváhagyták a „Hagyományos technológiával épült társasházak részfelújítására, hibajavításának támogatására” kiírt pályázaton támogatást nyert Szabadság út 131-145. sz. alatti társasház támogatási szerződésének teljesítési határidő meghosszabbítását2014. december 31-ig.

Érvénytelenség miatt újra kiírják azt a pályázatot, amelyen a Tűzkőhegy u. 2. sz. alatti, 9757 hrsz-ú ingatlant kívánja hasznosítani az önkormányzat.

Ugyancsak jóváhagyták a Szivárvány u. 2-4 sz. alatti társasház határidő módosítási kérelmét. Így a támogatásként kapott 1.326.886,- Ft-tal legkésőbb a Társasház és az ÉTER-1 Kft. között fennálló per lezárását követő 12 hónapon belül köteles elszámolni.

Úgy döntöttek, hogy a Nefelejcs utca 38. sz. alatti, 2153 hrsz-ú ingatlan előtti 1681/1 hrsz-ú közterületet forgalomképessé nyilvánítják és 41.000,- Ft/m² eladási áron értékesítik.

Módosították a TÖRS Kft. társasági szerződését.

A Liver FC és az önkormányzat között létrejött Kolozsvári utcai műfüves futballpálya üzemeltetési szerződését azért kellett módosítani, hogy kerítés épülhessen a pálya köré.

A képviselők úgy döntöttek, hogy az önkormányzat csatlakozik az Első Magyar Energiagazdálkodási Klaszterhez. A szervezet célja a megújuló energiaforrások népszerűsítése és ezek elterjesztésének segítése.

Módosították a BTG Nonprofit Kft. alapító okiratát és keretszerződését.

Több családi napközi esetében is bővítették azt a létszámkeretet, amelyet támogat az önkormányzat.

Megállapodást köt az önkormányzat a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ Ceglédi Tankerületével a korai fejlesztés ellátásához bölcsődei infrastruktúra használatára.

Pályázatot ír ki a képviselő-testület határozott idejű védőnői álláshelyek betöltésére.

Elfogadták azt a javaslatot, amely arra irányult, hogy a jogutód nélkül megszűnt pedagógusképző intézmények esetében a díszdiplomákat az önkormányzat pótolhassa.

Pontosították azokat a szempontokat, amelyek alapján a Kamaraerdei Óvodába felvehetnek gyerekeket. Így például ellenőrizhetik az életvitelszerű helyben lakást és a felvételi sorrendnél figyelembe kell venni a gyermek születési adatait. Az itt bevezetett rendszert később kiterjesztik a többi intézményre is.

Meghatározták az 2015. január elsejétől érvényes óvodai álláshelyek számát.

Elkészült a pedagógusokat támogató Clementis László működtető ösztöndíj felülvizsgálata. Ez alapján úgy döntött a testület, hogy a rendszert változatlan formában működteti tovább.

Elbírálták az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark látogatására érkezett pályázatokat. Hat iskola kapott támogatást közel két és félmillió forint értékben.

Jogszabályi megfeleltetés miatt módosítani kellett az önkormányzat által fenntartott közművelődési, közgyűjteményi és művészeti intézmények alapító okiratait.

Nem fogadta el a képviselő-testület a budaörsi Chan-Wu bajnokság elszámolását.

A 2012. évi Budaörsi Passió elszámolását viszont jóváhagyták, azzal a kitétellel, hogy a Budaörsi Német Nemzetiségi Önkormányzat a Passió teljes költségvetését mutassa be, különös tekintettel a jegybevétel és a visszaigényelt ÁFA felhasználására.  Egyúttal döntöttek arról is, hogy a 2015. évi költségvetésben biztosítják a Passió megrendezését.

A képviselő-testület úgy döntött, hogy a Budaörsi Német Nemzetiségi Önkormányzat kérelmét, (Mindszenty József Római Katolikus Általános Iskola, nemzetiségi keretigényének támogatása és a BNNÖ, Tavaszi Ifjúsági Német Nemzetiségi Napok lebonyolítás és jutalomkirándulás) 3 millió 650 ezer forinttal támogatja.

A képviselők a jövőben munkájuk támogatásához vezetékes helyett mobil internetet is választhatnak.

Az ARAMIS-BDSE által az Illyés Gyula Gimnázium udvarán megvalósítandó tornacsarnok és kiszolgáló létesítményei megvalósítását támogatja az önkormányzat, ezért 44 millió 628 ezer forintot a 2015. évi költségvetésébe betervez.

A Gyepűk Népe Alapítvány a „Jeles napok, népi ünnepek bemutatása budaörsi óvodákban, iskolákban” című program 2014-2015-ös oktatási évadban történő folytatására két millió forint támogatást kapott.

A képviselők úgy döntöttek, hogy a Frank hegyen lévő Fátyol utcai ingatlanok telekalakításával kapcsolatos hatósági díjakat az önkormányzat átvállalja.  A polgármester jelezte, hogy korábban csak az utak tekintetében vállalták ezt, ha most precedenst teremtenek, erre hivatkozva majd mások is kérhetik a támogatást. Czuczor Gergely (Fidesz-KDNP) azt ígérte, hogy ez egyszeri eset volt, nem lesz belőle rendszer.

Hosszas vitát követően nem szavazták meg a Kertész utcában tervezett karbantartási munkák (útburkolat javítása, cseréje, vízelvezető rendszer javítása, bővítése) megvalósulását. Mivel az itt lakók egy része nem hajlandó területet leadni az út teljes rekonstrukciójához, így a javaslat eleve csak részleges megoldást tartalmazott.
Wittinghoff Tamás polgármester szerint viszont ez még így is méltánytalan lett volna azokkal az utcákkal szemben, ahol azért állnak az útépítési munkák, mert ott sem hajlandóak a lakók a szükséges területeket átadni.

Mivel a Budaörsi Városmarketing Kft. több éve tényleges tevékenységet nem folytatott, a képviselők kezdeményezték a jogutód nélküli megszűntetését.

Együttműködési megállapodást kötöttek a Pannonhalmi Bencés Gimnázium Közhasznú Alapítvánnyal a 2040 Budaörs Esze Tamás utcában megépülő tornacsarnok használatáról, 4000 Ft/óra önköltségi áron.

Megadta a testület a hozzájárulását közterület-használathoz a Patkó utca és Szivárvány utca sarkán lévő parkolóban, ahol „Bolha-piac” működtetésére kértek engedélyt2014. december 31-éig.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.