Kutatók éjszakája – Guinness-rekordkísérlet az Örömódával

Látványos fizikai kísérlet végrehajtásával kísérelnek meg rekordot dönteni a Budapest Parkban bulizó fiatalok pénteken a kutatók éjszakáján.

 

Az Ericsson Magyarország szervezte rekordkísérlet lényege – amely egyben egy fizikai-hangtani kísérlet is – hogy a Punnany Massif koncertre érkező közönség egy egyszerű PVC cső segítségével eljátssza Ludwig van Beethoven IX. Szimfóniájának IV. tételét, az Örömódát. A fizikai-hangtani kísérlet alapötletét az Ericsson-díjas Nagy Anett, a szegedi Radnóti Miklós Kísérleti Gimnázium fizika szakos tanára adta – közölte a vállalat az MTI-vel.

A rekordkísérlet mellett az Ericsson Magyarország Irinyi József utcai K+F központjában a közönség 16 órától olyan infókommunikációs bemutatókat tekinthet meg, amelyeket eddig csak a nagy nemzetközi technológiai kiállításokon mutattak be. Az egyik bemutatón például egy markológépet lehet hálózaton keresztül, távolról irányítani, valamint olyan technológiákat is láthatnak az érdeklődők, amelyek az emberi testet adathálózat részeként használják.

A programokat 3D nyomtatás, polgári repülésszimuláció, önjáró autó, drónreptetés és Marsjáró-irányítás is színesíti. A Budapesti Műszaki Egyetemmel (BME) való együttműködés részeként a látogatók kipróbálhatják, hogy milyen okostelefonnal gombfocizni, megnézhetik a beszélő robotot és saját felvételt készíthetnek a Keleti pályaudvar hangjával. Az Öveges Tanár Úr utódai elnevezésű program keretében Ericsson-díjas fizika tanárok mutatják be kedvenc kísérleteiket.

A rendezvényen bemutatkoznak az Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató verseny győztesei is: lesz többek között elektromágneses vezérlésű, lebegő kisautó, mikrokontrolleres fűtésvezérlés, internetes zár és Solo kártyajátékot játszó Lego NXT robot is.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.