Ellenőrzi a TÖRSVÍZ Kft. a szennyvízcsatornákat Budaörsön

2014. szeptember utolsó hetében a TÖRSVÍZ Kft. füstöléses módszerrel ellenőrzést végez Budaörsön, amelynek a célja, hogy kiszűrjék a csapadékvizek közcsatornába történő illegális bevezetését. Az alkalmazott módszer az egészségre nem ártalmas.

 

 

TISZTELT BUDAÖRSI INGATLANTULAJDONOSOK, FELHASZNÁLÓK!

Budaörs város csatornahálózata elválasztott rendszerű, ezért az 58/2013. (II.27.) Kormányrendelet 85. § (5); (6) bekezdése szerint a szennyvízelvezető műbe csapadékvizet juttatni tilos.

A szennyvízcsatornák, a szennyvízátemelő telepek és a szennyvíztisztító telep a kommunális és ipari szennyvíz befogadására alkalmasak, a rendszerbe vezetett csapadékvíz károsan befolyásolja a létesítmények üzemét, veszélyeztetheti a szennyvízhálózatra kapcsolódó, azt a rendelkezések és rendeltetés szerint igénybevevő Felhasználók érdekeit, biztonságát.

A szennyvízcsatornára történő szabálytalan csapadékvíz rákötések miatt előfordulhat a szennyvízelvezető rendszer túlterhelődése, ami kiöntést is eredményez.

Közös érdekünk, hogy a város szennyvízelvezető műve biztonságosan üzemeljen, kiöntések még nagyobb esőzés esetén se keletkezzenek. Ehhez fel kell deríteni azokat a közterületen és magánterületen lévő pontokat, ahol a csapadékvíz bejuthat a szennyvízcsatornába.

Hasonlóképpen gondot jelentenek a szennyvízelvezető rendszerbe bejuttatott talajvizek. Ezeket a szabálytalan bevezetéseket is meg kell szüntetni.

A 2014. szeptember utolsó hetében kezdődő ellenőrzés célja a csapadékvizek közcsatornába történő illegális bevezetésének felderítése.

A felderítést a város területén a helyi csatornaszolgáltató, a TÖRSVÍZ Kft. végzi füstöléses módszerrel.

A közcsatornák füstöléses ellenőrzése során rövid időre egészségre ártalmatlan, engedélyezett – koncerteken, színházi előadásokon, discókban széleskörűen alkalmazott – füstanyag kerül bevezetésre a szennyvíz gerinccsatornákba.

Amennyiben a szennyvízelvezető rendszerre csapadékelvezető csatornák kerültek rákötésre, az abban áramló füst megjelenik az ereszcsatornáknál,  garázslejárók vízelvezetőinél, stb.

Kollégáink a közterületről észlelik a szabálytalan csapadékvíz rákötéseket és digitális fényképfelvétel segítségével rögzítik azokat

A füstöléses vizsgálat során a szennyvízcsatornában áramló füstanyag a lakások tereibe nem juthat be, hiszen a megfelelően működő szennyvízlefolyó szifonok bűzzárainak vízgátjai megakadályozzák a füst belső térbe való áramlását.

Füstáteresztés csak hibás működésű szifonok, lefolyók esetében fordulhat elő, ahol korábban csatornaszag is jelentkezhetett.

Korábban jól működő rendszer esetén hibás működés akkor fordulhat elő, ha az egyébként megfelelően beépített szennyvízlevezetők kiszáradtak.

Amennyiben kétsége merülne fel a lefolyóinak működése miatt, célszerű rövid időre megnyitni a régen használt mosdók, zuhanyozók vízcsapjait pár másodpercre, vagy a padlóösszefolyókba kis mennyiségű (kb. egy pohár) vizet önteni, ellenőrizni azok működését.

Abban az esetben, ha a lakáson belül a szifonok, padlóösszefolyók esetlegesen hibásan működnek, a füstöléses ellenőrzéskor kiáramolhat kis mennyiségű füst, amely egészségre ártalmatlan, színtelen, szagtalan, egyszerű szellőztetéssel eltávolítható.

A TÖRSVÍZ Kft. az illegálisan csapadékvizet bevezető ingatlantulajdonosok részére felszólítást küld a jogellenes állapot megszüntetése érdekében.

Ezúton is kérjük és köszönjük segítségüket, támogatásukat a szabálytalanságok felszámolása érdekében.

TÖRSVÍZ Kft.

 

(forrás: budaors.hu)

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.