Közép-Európa 1989 – A Bild am Sonntag a potsdami ünnepségről

Terjedelmes beszámolót közölt az 1989-es magyar határnyitás 25. évfordulója alkalmából a Berlin melletti Potsdamban szombaton tartott ünnepségről a Bild am Sonntag című vasárnapi német lap.

 

A legnagyobb példányszámú német újság, a Bild vasárnapi kiadásában megjelent beszámolóban kiemelték, hogy “prominens kortanúk” vonták le a 25 évvel ezelőtti magyar határnyitás jelenkornak szóló tanulságait. Czukor József berlini nagykövet “rendkívüli” személyiségeket gyűjtött össze a világhírű egykori nyugat-berlini határátkelőnél, a Glienicke hídnál álló Villa Schöningenben, köztük Hans-Dietrich Genscher volt német külügyminisztert, aki a rendezvényen “drámai felhívást intézett” a mai felelős politikusokhoz, arra intve őket, hogy ne játsszák el az “értékes örökséget”.

“Európa népei soha nem voltak annyira közel mindahhoz, amit reméltek és amit akartak, mint 1989-ben. Ezt azoknak címezve mondom, akik ma azt hiszik, hogy gáncsoskodniuk kell Európával és agyon kell beszélniük Európát” – idézte Bild am Sonntag Hans-Dietrich Genschert, hozzátéve, hogy a volt külügyminiszter két német pártnak, az euroszkeptikus Alternatíva Németországnak (AfD) és a Baloldalnak üzent.

Genscher kiemelte, hogy a kontinens megosztottságának végét jelentő 1989-et Európa “újjászületésének órájaként” élte meg. Ma azonban az az érzése, hogy egyesek át akarják helyezni “a megosztottság határát Oroszország nyugati határára”, holott Oroszország Európához tartozik, nem pedig “Nyugat-Ázsiához”, hiszen a berlini fal és a vasfüggöny leomlása is elképzelhetetlen lett volna “a nagy keleti ország” nélkül – mondta a volt német külügyminiszter, aki ezzel a Bild am Sonntag szerint világosan figyelmeztette a Nyugatot, hogy jobban figyelembe kell venni az orosz érzékenységeket.

Horst Teltschik, Helmut Kohl volt német kancellár kül- és biztonságpolitikai tanácsadója a beszámoló szerint még egyértelműbben  fogalmazott, amikor kijelentette, hogy “az utóbbi években sok mindent elindítottunk Oroszországgal, most viszont ott tartunk, hogy ezt teljesen tönkretegyük”.

Horst Teltschik hangsúlyozta, hogy “Magyarország történelmi szolgálatot tett Németországnak”, és sajnálatát fejezte ki amiatt, hogy német részről nem szerveztek megemlékezést a 25. évforduló alkalmából – írta a Bild am Sonntag.

Czukor József nagykövet a rendezvényt megnyitó köszöntőjében kiemelte: “a berlini fal nem ledőlt, hanem a közép-európai népek ledöntötték”. Az ukrán válsággal kapcsolatban hozzátette, fontos, hogy a magyarok tudják, Németország mellettük áll.

A válság nemcsak Ukrajnáról szól, “hanem Európa határairól” – idézte a német lap a berlini magyar nagykövetet.

Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere, aki 1989-ben az NDK-ból Magyarországra érkező menekültek lelki gondozója volt, kiemelte, hogy “25 évvel a vasfüggöny után számos szociális vasfüggöny van Európában, és egyes országokon belül” – írta a Bild am Sonntag.

Theo Waigel volt német pénzügyminiszter “különösen megmelengette a jelen lévő magyarok szívét”. Felidézte, hogy az 1954-es labdarúgó-világbajnokság döntőjében a nyugatnémet válogatottal összecsapó magyar együttes edzője a halálos ágyán azt mondta, hogy “vesztettünk”.

Hatvan évvel a berni döntő után Theo Waigel ezt az állítást pontosítva így fogalmazott: “Magyarország nem veszített, Magyarország az európai történelem győztese” – zárta számos fényképpel illusztrált beszámolóját a Bild am Sonntag.
(Forrás: http://www.bild.de/politik/inland/hans-dietrich-genscher/wir-duerfen-europa-nicht-zermaekeln-37748068.bild.html)

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.