Hogyan ápoljuk szakszerűen a kertünket?

(Budaörs – 2014. szeptember 17.) A nyári kánikula megviselte a kertjét, vagy az özönvíz-szerű esőzések tették tönkre a zöld területeket? Most néhány praktikus tanácsot mutatunk be, melyekkel ezek a behatások mérsékelhetőek, illetve a jövőre nézve elkerülhetőek lesznek.

„Nagyon sok domboldalba épült kertben jelent problémát egy-egy nagyobb vihar vagy esőzés esetén a hirtelen lehulló csapadék elvezetése. Sok esetben a lezúduló esővíz ráadásul kimossa a kert egy-egy részét, elárasztja a pincéket, a kertek mélyebb pontjait. Tudatos tervezéssel és szakszerűen kiépített víznyelőkkel, szikkasztókkal azonban a legtöbb esetben kezelni lehet a hirtelen keletkező esővíz elvezetését, továbbá ciszternák telepítésével az esővíz összegyűjtése és a későbbi kerti öntözéshez való felhasználása is könnyedén megoldható” – mondta lapunknak Kálmán Kata okl. kertészmérnök, kertépítő, a Kertelünk Kft. cégvezetője.

kertelunk1_kertepites

Számos budaörsi kerttulajdonos esetében merült fel az utóbbi időben a fent említett esővíz elvezetési probléma megoldásának szükségessége. Emellett a budaörsi kertek kialakításánál szintén gyakori kér(d)és és megoldandó feladat, ha kisebb alapterületű telkeken kell a lehetőségekhez képest minél elszeparáltabb, a szomszédoktól kellően elhatárolt kertet építeni. Kisebb kertekben külön kihívást jelenthet továbbá a különféle kerti elemek – mint például a gyerek(ek) játszótere, a kerti sütögető rész vagy éppen a medence – elhelyezése. Mivel sokszor igen kevés hely áll rendelkezésre, így gyakran kompromisszumot kell kötni az adottságokkal, hiszen ami egy 300-400 nm-es telken kényelmesen elfér, azt képtelenség egy 100 nm alapterületű kertbe bezsúfolni.

Ugyanakkor a kertépítő szakemberek által tervezett és kialakított apróbb kertek nagyon barátságos hangulatot tudnak nyújtani az ott lakóknak. Nem egy esetben a szomszédnak is megtetszik az épített kert és „a szomszéd fűje mindig zöldebb” elvéből kiindulva előbb-utóbb ő is egy hasonló kertet szeretne.

Ami pedig az otthon elhatárolásának kérdését illeti: ennek legelterjedtebb kerti eleme a sövény telepítése. Sokféle örökzöld (vagy épp) lombhullató növényt lehet sövénynek nevelni. A leyland ciprus (Cupressocyparis x leylandii) például gyors növekedése és „jól formázhatósága” miatt kedvelt növény a sövény telepítéséhez – mondja szakértőnk, Kálmán Kata okl. kertészmérnök.

Fontos ugyanakkor azt is megjegyezni, hogy a folyamatosan zöldellő, üde sövény, illetve a szép zöld gyep valójában a rendszeres öntözést és tápozást hálálja meg. Ezek nélkül hiába várnánk a csodát! A rendszeres öntözés biztosítására nagyon jó és gazdaságos megoldás az automata öntözőrendszer telepítése, amelynek segítségével elkerülhető például a fű kiégése a nyári forróságban.

Természetesen mint minden élő (és persze élettelen) dolog a környezetünkben, úgy a kert is folyamatos törődést igényel. Akár a kertfenntartási tudnivalókról, akár a konkrét tavaszi vagy őszi kerti teendőkről szeretne többet megtudni, netán kerttervezési, illetve kertépítési tanácsokra van szüksége, érdemes ellátogatnia az alábbi weboldalra, ahol további hasznos információkat talál a kertet érintő témákban: www.kertelunk.hu

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.