Lakik bent valaki?

(Budaörs, 2014. szeptember 16. – Budaörsi Infó/Kovács Mónika) Egy nő életében bizonyára az egyik legnagyobb változás, ha anyává válik. A babavárás időszaka rengeteg új élethelyzetet hoz magával. Amint tudomást szerzünk a kis emberke létezéséről, gondolkodásunk szinte azonnal megváltozik. Szemünk más dolgokat lát meg, mint azelőtt. Belekukucskálunk az elhaladó babakocsikba, szétnézünk a gyerekruhák között, és elkezdünk minél több információt beszerezni annak érdekében, hogy egészséges babánk szülessen.

 

Ideális esetben a várandóságot megelőzi egy három hónapos felkészülési idő, amelynek célja, hogy ideális helyzetet teremtsünk a fogantatáshoz és a méhen belüli fejlődéshez. Mindehhez hozzájárul az egészséges életmód és a különböző betegségek elleni védettség kialakítása, amik ebben az időszakban különösen veszélyesek lehetnek (elsősorban a bárányhimlő).

Óvatosan meg kell jegyeznem, hogy a mai korszerű fogamzásgátlás mellett is minden második baba meglepetésként érkezik. Logikusan ezekben az esetekben kimarad a tudatos felkészülés. Ez még nem jelenti azt, hogy a fejlődő embrió veszélyben lenne, de ha az anya életmódja indokolja (például gyógyszerszedés), akkor érdemes nőgyógyásszal, családtervezési központtal vagy genetikai tanácsadóval konzultálni.

Speciális esetek azok az édesanyák, akik valamilyen alapbetegséggel élnek együtt. Külön odafigyelést igényelnek a cukorbeteg, epilepsziás illetve bármely más krónikus betegség miatt rendszeresen gondozás alatt álló kismamák. Ilyenkor a tudatos családtervezésnek kiemelkedő fontossága van. Előre meg kell beszélni a kezelőorvossal, hogy az eddig bevált terápiában milyen változtatásokra van szükség.

A pocaklakó létezésére utalhatnak a terhesség gyanújelei. Ezek nem bizonyító erejűek, mert ezek a testi tünetek nem speciálisak, és többnyire a vegetatív (környéki, akaratlagosan nem befolyásolható) idegrendszer változásaiból adódnak. Nincs általános szabály arra, hogy kinél mikor jelentkeznek. Valaki egyet sem tapasztal közülük, míg mások hetekig szenvednek miattuk. Többségük nyomtalanul elmúlik a 12-14. hét körül, mivel a szervezet hozzászokik a magasabb hormonszintekhez. Ezek a következők lehetnek:

– Émelygés, hányinger, hányás, általános rosszullét.

– Kívánosság, undor bizonyos ételektől és szagoktól, étkezési szokások és az étvágy megváltozása.

– Fáradtság, fáradékonyság.

– Érzelmi labilitás, ingerlékenység.

– Vérnyomás ingadozás.

– Gyakori vizelési inger.

A várandóságnak vannak valószínűségi jelei is, amik még szintén nem adnak biztos választ a kérdésre, miszerint valóban lakik-e valaki odabent.

– A menstruáció elmaradása (amenorrhoea).
– A mellek változásai.
– A magzatmozgás szubjektív érzékelése.

 

Végül vannak a biztos jelei annak, hogy a várandóság fennáll:

– Ultrahangos vizsgálattal: petezsák, vagy embrió látható.
– Magzati szívhang hallható.
– A magzat tapintható, mozgása a hasfalon keresztül is érezhető.

 

A terhességi tesztek:

A nagy könyvek szerint ez nem biztos módja a várandóság megállapításának, mivel bizonyos hormonális betegségek is adhatnak pozitív eredményt, de ez a gyakorlatban extrém ritkán fordul elő. Az eljárás a humán chorio gonadotropin (hCG) nevű hormon kimutatásán alapszik, amit a placenta kezdetektől termel. A méhlepény kialakulása előtt az úgynevezett trofoblaszt sejtek termelik. Ez a hormon bekerül az anyai vérkeringésbe, majd kiválasztja a vese, és megjelenik a vizeletben. A tesztek többsége a kimaradt menstruáció első napjától ad megbízható eredményt, mert ennyi idő szükséges ahhoz, hogy kellő koncentrációban legyen jelen ez a hormon. Szintén ezért van, hogy a teszt elvégzéséhez a reggeli első vizelet felhasználását ajánlják. Ha az eredmény negatív, de a menstruáció továbbra sem jelentkezik, érdemes megismételni, mert lehet, hogy ez csak az alacsony koncentráció miatt történt. A kimutatás immunológiai alapon történik. A tesztek ellenanyagot tartalmaznak, amik ha hCG-vel találkoznak, színreakció játszódik le. Ez lesz az a bizonyos második csík. Az első a teszt kontrollja, azt jelzi, hogy a teszt megfelelően működik. Ez olyan anyaggal reagál, ami a vizeletben minden esetben megtalálható, tehát független a várandóságtól.

 

A teszt értékelése:

Nincs csík: a teszt nem működik, meg kell ismételni a vizsgálatot.
Egy csík: negatív eredmény
Két csík: itt bizony baba van! Jöhet a heves érzelmi reakció. ?

Még a tervezett gyerekek esetében is hihetetlen látni, hogy a várandósság ténylegesen elkezdődött. Ahogy telnek a hetek, úgy lesznek egyre biztosabbak magukban a kismamák. A 6-8. hét körül ideje felkeresnie a nőgyógyászt, aki megállapítja az embrió nagyságát, a szülés várható idejét és elkezdi a gondozást. Ha megerősítette a várandósság tényét, ideje felkeresni minket az elkészült leletekkel.

Kovács Mónika

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.