Jeges vizes helyett rizses kihívás terjed Indiában

Jeges vizes helyett rizses kihívás terjed Indiában: egy vödör rizst kell adni egy rászorulónak, és az erről készített képet fel kell tölteni az internetre, felhívva ezzel a figyelmet az országban elterjedt éhínségre.

 

A kezdeményezés egy 38 éves újságírótól, Mandzsu Lata Kalaniditől származik, aki a dél-indiai Haidarábád városában tette az első rizses kihívást.

“Úgy éreztem, hogy a jeges vizes kihívás egy kissé bizarr… az éhínség egy olyan probléma, amelyhez mindenki tud kapcsolódni” – mondta az ötletgazda a Reuters hírügynökségnek.

Kalanidi projektje egyre szélesebb kört mozgósít Indiában, a Facebookon már több mint 52 ezren lájkolták, és több diák is csatlakozott hozzá. Az AirAsia India nevű fapados légitársaság bejelentette, hogy felső vezetése hétfőn válaszol a kihívásra.

A szegénység és éhínség súlyos gondot jelent Indiában, kezelése Narendra Modi új indiai miniszterelnök programjában is kiemelt helyen szerepel.

India a világ második legnagyobb rizsfogyasztója, és tavaly a világ elsőszámú rizsexportőre is volt.

Az Ice Bucket Challenge (jeges vizes kihívás) az interneten terjedő, a világot hetek óta lázban tartó jótékonysági akció. Akit ismerősei kijelölnek a kihívásra, annak 24 órán belül jéghideg vízzel kell leöntenie magát vagy jeges vízben kell megmártóznia, és mindezt videofelvétellel kell bizonyítania. Ellenkező esetben legalább 100 dolláros, az amiotrófiás laterális szklerózis (ALS) gyógyítását támogató valamely szervezetnek szóló csekket kell kiállítania.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.