Iszlám Állam – Biológiai fegyvert fejlesztenek a terroristák

Az Iszlám Állam (IÁ) egyik tagjának laptopján olyan adatokat találtak, amelyek szerint a dzsihadista szervezet biológiai fegyverek kifejlesztésén és a bubópestis fegyverként történő alkalmazásán dolgozik – közölte pénteken az amerikai média.

 

A hordozható számítógépet egy mérsékelt szíriai felkelőcsoport zsákmányolta az IÁ-tól Idlíb tartományban, a török határ közelében, majd továbbította annak adattartalmát a ForeignPolicy.com amerikai online külpolitikai magazinnak. A laptop eredeti tulajdonosa egy Mohamed Sz. néven azonosított tunéziai dzsihadista volt, aki korábban hazájának két egyetemén kémiát és fizikát tanult.

Egy 19 oldalas, arab nyelvű dokumentumban a tunéziai azt írta le, hogyan lehet akár globálisan bevethető biológiai fegyvereket kifejleszteni, és hogy lehet fertőzött állatokból kinyert bubópestis-baktériumot fegyverként alkalmazni. Az anyag szerint a biológiai fegyver előnye az, hogy nem kerül sokba, viszont sokakat lehet megölni vele.

Noha több muszlim hittudós tilalmasnak nevezte tömegpusztító fegyverek alkalmazását, a laptopon olyan fatvát (iszlám vallásjogi határozatot) találtak, amely azt megengedhetőnek tekinti.

“Ha a muszlimok másképp nem tudják legyőzni a kafirokat (hitetleneket), akkor megengedhető a tömegpusztító fegyverek használata. Még akkor is, ha ezek a fegyverek mindannyiukkal végeznek, és letörlik őket és utódjaikat a Föld színéről” – hangzott a komputeren talált fatva, amelyet egy Szaúd-Arábiában bebörtönzött dzsihadista hittudósnak, Naszir al-Fáhdnak tulajdonítanak.

A ForeignPolicy.com ezzel kapcsolatban rámutatott: a laptop tartalma önmagában nem bizonyíték arra, hogy a terroristák biológiai fegyver birtokába jutottak volna, de a dokumentumokból látható, hogy törekszenek erre.

A laptopon talált angol, francia és arab nyelvű anyagok egyebek között arról szóltak, hogyan kell autót lopni, bombát készíteni, és hogyan kell megindokolni az dzsihadista harc igazságosságát. A fájlok között voltak Oszama bin Laden-videók is.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.