Zokon vette a marokkói uralkodó, hogy a spanyol vízi rendészet ellenőrizte a hajóját

Zokon vette a marokkói uralkodó, hogy a spanyol vízi rendészet megállította és át akarta kutatni hajóját Ceuta partjainál. Az észak-afrikai autonóm város elnöke szerint viszont ez természetes – írta az El Mundo című napilap online kiadása kedden.

 

Ceuta elnöke, Juan Jesús Vivas hangsúlyozta: különleges együttműködés és jó barátság van Spanyolország és Marokkó között. Az ügy jelentőségét azzal próbálta kisebbíteni, hogy azt mondta: csupán azért lett hír az incidensből, mert a sajtónak nem volt más témája.

Az eset még augusztus elején történt. A spanyol vízi járőrök rutinellenőrzést végeztek. Miután megállították az uralkodói hajót, elkérték az okmányokat és az úti célról érdeklődtek. Ekkor egy napszemüveget és sapkát viselő, testes férfi lépett elő, aki azt kérdezte: “Nem tudja, ki vagyok?” “Nem” – hangzott a válasz. A férfi ekkor levette a sapkát és a napszemüveget, így már az egyik spanyol járőr felismerte, hogy a marokkói király az.

Bár az útját folytathatta volna, VI. Mohamed nem akart továbbhajózni anélkül, hogy magyarázatot kapott volna a történtekre. Az újság szerint telefonon felhívta a spanyol királyt és elpanaszolta a történteket. VI. Fülöp ezután utasította a belügyminisztert, aki azonnal odaszólt a spanyol kormány ceutai megbízottjának. Végül a helyi rendőrség vezetőjét küldték a helyszínre, aki másfél órával az igazoltatás után ért oda, és bocsánatot kért a marokkói uralkodótól. VI. Mohamed ezzel elintézetnek tekintette az incidenst, megállapította, hogy a vízi rendészet tökéletesen végezte a munkáját és azt is mondta: ha emiatt megbüntetik a járőröket, “abból gondok lehetnek”.

Ceuta spanyol enklávé az észak-afrikai Marokkóban. Itt húzódik az egyetlen szárazföldi határ Afrika és az Európai Unió (EU) között, ezért a hatóságok jóval szigorúbban ellenőrzik a part közelében a hajókat.

A két uralkodóház között hagyományosan jó a kapcsolat, a spanyol király VI. Fülöp feleségével, Letízia királynéval együtt legutóbb júliusban tett hivatalos látogatást az észak-afrikai országban.
http://www.elmundo.es/espana/2014/08/26/53fca5cbca4741c8088b458c.html

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.