Londoni elemzők: legalább egy évig nem mozdul az MNB-alapkamat

Várhatóan legalább egy évig nem módosítja alapkamatát a Magyar Nemzeti Bank (MNB), hacsak addig nem romlik jelentősen a globális befektetői kockázatvállalási hajlandóság – jósolták londoni pénzügyi elemzők az MNB Monetáris Tanácsának keddi kamatdöntő ülése után.

 

A monetáris testület az elemzői várakozásoknak megfelelően a múlt hónapban elért 2,10 százalékon tartotta a jegybanki alapkamatot.

Neil Shearing, az egyik legnagyobb londoni pénzügyi-gazdasági elemzőház, a Capital Economics felzárkózó piacokkal foglalkozó főközgazdásza a kamatdöntés utáni kommentárjában közölte: a cég központi előrejelzési forgatókönyve jelenleg az, hogy az MNB leghamarabb 2015 harmadik negyedévében kezd fokozatos monetáris szigorításba, és 2015 végéig 2,50 százalékra, 2016 végéig 3,00 százalék környékére emeli alapkamatát.

Shearing szerint három fő ok is van annak feltételezésére, hogy a magyar jegybank monetáris politikája egy ideig rendkívül laza marad. Az első az, hogy jóllehet a magyar gazdaság teljesített a legjobban az Európai Unión belül az idei második negyedévben, növekedési üteme valószínűleg egyben tetőzött is abban a három hónapban, és a második fél évben, “ha nem is összeomlásszerűen”, de lassulni fog.

A második fő tényező a Capital Economics vezető londoni elemzője szerint az, hogy az infláció várhatóan rendkívül alacsony marad. Az energiaárak visszaesése által gyakorolt lefelé ható nyomás, amely Magyarországot az idei év korábbi szakaszában deflációba húzta, most már enyhül, és a júliusban pozitív tartományba visszatért éves infláció valószínűleg tovább gyorsul a következő negyedévekben, ám így is messze lesz az MNB 3 százalékos középtávú céljától – jósolta Shearing.

A szakértő szerint a harmadik fő tényező az, hogy a választások előtt fellazult magyar költségvetési politika a következő hónapokban várhatóan szigorodni fog, és ebben a környezetben a monetáris politikára hárul a gazdasági növekedés ösztönzése.

A Capital Economics vezető közgazdásza szerint mindazonáltal terhelik bizonyos kockázatok is a cég által a további magyar kamatpolitikára kidolgozott előrejelzést, mindenekelőtt az, hogy a még mindig viszonylag magas devizaadósság-teher miatt a pénzügyi mérlegek változatlanul érzékenyek a forint árfolyamkilengéseire. Ennek alapján nem kizárható, hogy egy esetleges forinteladási hullám, amelyet okozhat például a globális kockázatkerülés előre nem látott erősödése, a vártnál gyorsabb ütemű kamatemelésre kényszerítheti az MNB-t – hangsúlyozta Shearing.

Egy másik londoni pénzügyi elemzőház, a 4cast szakértői a kamatdöntés utáni kommentárjukban közölték, hogy a monetáris tanács keddi üléséről kiadott közleményben találtak is olyan “kisebb csavarintást”, amely olvasatuk szerint későbbi kockázatok esetére szolgálhat “fedezetül”.

A cég elemzőinek kiemelése szerint az előző havi közleményben az szerepelt, hogy a makrogazdasági kilátások tartósan laza monetáris kondíciók fenntarthatóságára utalnak. A mostani kommünikében azonban van egy feltételes toldás ehhez: a keddi közlemény szerint ugyanis az MNB által érvényben tartott előrejelzések feltételeinek teljesülése esetén mutat a jelenlegi laza monetáris kondíciók tartós fennmaradásának irányába a középtávú inflációs cél elérése  – hangsúlyozták a 4cast szakértői.

A ház elemzői szerint a laza monetáris alapállású európai környezetben ezt lehet akár a jövőbeni további enyhítés előzetes retorikai “fedezeteként” is értelmezni, de a 4cast inkább arra hajlik, hogy ez a betoldás “kétirányú fedezetként” került a monetáris tanács közleményébe.

Egyrészt ugyanis az euróövezetből importált infláció alacsony kockázata gyenge inflációs nyomásra vall, másrészt viszont nem lehet figyelmen kívül hagyni a geopolitikai kockázatokat sem, amelyek gyengítik a forintárfolyamot. A monetáris tanácsnak mindkét tényezőt figyelnie kell, és készen kell állnia kamatcsökkentésre és kamatemelésre egyaránt – vélekedtek a 4cast elemzői.

Hangsúlyozták: nem lehet megítélni, hogy melyik tényező válik fajsúlyosabbá. A tél közeledtével a földgázellátási és egyéb geopolitikai kockázatok felerősödhetnek, ugyanakkor az esetleges további lefelé ható euróövezeti inflációs meglepetéseket sem lehet kizárni.

Mindezt egybevetve a 4cast azzal számol, hogy az MNB monetáris testülete több negyedéven át semleges marad, nem módosítja az alapkamatot. A cég ugyanakkor osztja a monetáris tanácsi közleményből kiolvasható aggodalmat a mindkét irányban erősödő kockázatokkal kapcsolatban – közölték a 4cast elemzői.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.