Nemzetbiztonsági bizottság: törvényesen szerezte be a magyar titkosszolgálat a kémszoftvert

Törvényesen szerezte be a Nemzetbiztonsági Szakszolgálat az általa használt kémszoftvert. Erről Molnár Zsolt, az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságának szocialista elnöke a testület csütörtöki zárt ülése után beszélt újságíróknak.

 

Elmondta, az úgynevezett kémszoftverprogram beszerzése és használata nem különbözik más engedélyhez kötött titkosszolgálati eszközöktől, de hozzátette: a szóban forgó kémszoftver valóban sokrétű kutakodásra alkalmas. A bizottsági ülésen nyomatékosan felhívták a szakszolgálat és a Belügyminisztérium vezetőit, hogy a törvényben rögzített garanciákat érvényesíteni kell – közölte Molnár Zsolt. Kiemelte: “pánikkeltésre nincs ok”, ha betartják a nemzetbiztonsági törvényben rögzített eljárási szabályokat, akkor ezzel az eszközzel nem lehet visszaélni. A program léte legális, több nyugati demokráciában is alkalmazzák – tette hozzá az elnök.

Németh Szilárd, a bizottság fideszes alelnöke elmondta: a szoftver beszerzését 2009 márciusában engedélyezte az akkori nemzetbiztonsági bizottság a szakszolgálatnak, tehát jogszerű volt a beszerzés. Ezen felül a szolgálattól kapott tájékoztatás alapján a szoftvert mindig a törvénynek megfelelően, vagyis igazságügyi miniszteri, vagy a bűncselekményeket érintő eljárásban bírói engedéllyel használták.

Az is kiderült, hogy a program tömeges megfigyelésre nem, csak egyedi esetekben, azon célszemélyekre használható, akikre az engedélyt megadták. Ezeket az alkalmazásokat pedig dokumentálták – közölte Németh Szilárd, hozzátéve: megállapodtak arról, hogy a bizottság kap tájékoztatást ezen szoftverek használatáról, és el is látogatnak a Nemzetbiztonsági Szakszolgálathoz, ahol megtekintik ezeket a szoftvereket.

Az Index hírportál augusztus 12-én írt arról, hogy egyértelmű bizonyítékokat találtak arra, hogy a magyar titkosszolgálatok is használják a Gamma nevű cég FinSpy nevű kémprogramját. Ismeretlen hackerek ugyanis feltörték a cég honlapját, majd mindent közzétettek. A letölthető tartalmak között ott a magyar Nemzetbiztonsági Szakszolgálat levelezése is – írta a hírportál.

Németh Szilárd kiemelte: az érintett cég többnyire kormányokkal van kapcsolatban, több európai uniós országban használják ezt a szoftvert. Elmondta továbbá, a hacker kizárólag azokat a dokumentumokat tudta közzétenni, amely a cég és a magyar titkosszolgálat közötti kapcsolatot biztosítja. Semmilyen egyedi megfigyeléshez, adathoz nem fért hozzá. Nem a Nemzetbiztonsági Szakszolgálat, hanem a cég szerverét törték fel, amelyen nem szerepelnek megfigyelési adatok – szögezte le a fideszes politikus.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.