Kezdeményezte a magyar-orosz kormányközi társelnöki egyeztetést Magyarország

Szijjártó Péter kezdeményezte a magyar-orosz kormányközi gazdasági együttműködési bizottság társelnökeinek találkozóját csütörtökön – közölte a Külgazdasági és Külügyminisztérium az MTI érdeklődésére.

 

A tárca válaszában felidézte, hogy a bizottság legutóbbi ülése tavaly szeptemberben volt Budapesten. A szokásjog szerint a következő találkozó Moszkvában lesz, az ülést a munkarend szerint a házigazda, az orosz fél hívja össze.

A magyar-orosz kétoldalú gazdasági-kereskedelmi kapcsolatok fejleményeinek és jövőjének megvitatása érdekében azonban Szijjártó Péter, a magyar-orosz kormányközi gazdasági együttműködési bizottság magyar társelnöke csütörtökön kezdeményezte Nyikolaj Fjodorov orosz mezőgazdasági miniszternél, a bizottság orosz társelnökénél a társelnökök és delegációik találkozóját – tájékoztatott írásos válaszában a minisztérium.

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) már augusztus elején, az uniós szakciókra válaszul bevezetett orosz importkorlátozások bejelentése után javasolta a magyar-orosz kormányközi bizottság összehívását az orosz embargó következtében kialakult hazai helyzet áttekintésére.

Kedden Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter is úgy nyilatkozott, hogy szükség lenne a bizottság összehívására.

Oroszország az ellene szankciókat alkalmazó országok mezőgazdasági termékeire léptetett életbe behozatali tilalmat. Az importtilalom az Európai Uniót, az Egyesült Államokat, Kanadát, Ausztráliát és Norvégiát érinti. A Vedomoszty moszkvai napilap azonban úgy értesült, hogy  Oroszország kész további importkorlátozásokat bevezetni, egyebek között akár gépjárművekre is, amennyiben az Egyesült Államok és az EU újabb szankciókat léptet életbe ellene.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.