Önként jelentkezett rabosításra a texasi kormányzó

Önként jelentkezett rabosításra kedden Austinban Rick Perry republikánus texasi kormányzó, miután a hatalommal való visszaélés miatt két pontban vádat emeltek ellene.

 

A vádindítványt múlt pénteken a demokrata többségű Travis megye nagyesküdtszéke fogadta el. A kormányzó elleni vád az, hogy politikai okokból vétózta meg egy olyan etikai testület finanszírozását, amely prominens texasi republikánus politikusok viselt dolgait vizsgálta.

A testület munkáját Rosemary Lembergh demokrata kerületi ügyész felügyeli, akit korábban ittas vezetésért előállítottak. Lembergh elismerte bűnösségét, de nem mondott le hivataláról. Perry azt állítja, azért akadályozta meg a testületnek szánt 7,5 millió dollár kifizetését, hogy kikényszerítse az ügyésznő távozását, és politikai indíttatásúnak nevezte az ellene indított eljárást.

Rick Perry, aki 2002 óta a harmadik mandátumát tölti a texasi kormányzói székben és aki 2012-ben a Republikánus Párt egyik elnökjelölt-aspiránsa volt, a várakozások szerint 2016-ban ismét beszállhat a Fehér Házért folytatott küzdelembe. Szakértők szerint a most elkezdődött bírósági procedúra az elnökválasztási ciklusig is eltarthat, és a kormányzóra elítéltetése esetén akár 109 évi szabadságvesztést szabhatnak ki.

Az ügy a nyár végi belpolitikai szélcsendben országos szinten is felkeltette a média figyelmét. A vádemelés megnövelte a kormányzó népszerűségét, és figyelemre méltó, hogy az esettel kapcsolatban még a liberális The New York Times is a hivatalából a jövő év elején leköszönő Perry pártját fogta.

“Küzdeni fogok ezen igazságtalanság ellen” – hangoztatta a börtönépületbe való belépés előtt, a kamerák kereszttüzében a kormányzó, mielőtt lefotózták a bűnügyi nyilvántartás számára és ujjlenyomatot vettek tőle.

Kijelentette, hogy amit tett, az nemcsak törvényes, hanem helyes is volt, és hogy a kompromittálódott ügyész nem alkalmas az etikai testület irányítására. Perrynek pénteken kell majd nyilatkoznia a bíróságon arról, hogy bűnösnek tartja-e magát.

Az NBC televízió híroldalának keddi összeállítása szerint jogi ügyek miatt több potenciális republikánus elnökjelölt-aspiránsnak sem áll jól a szénája. Chris Christie New Jersey-i kormányzó ellen például amiatt folyik vizsgálat, mert állítólag ezért záratott le sávokat egy forgalmas hídon, hogy megleckéztessen egy demokrata polgármestert.

A Wisconsin államot kormányzó Scott Walkert kampányfinanszírozási csalással gyanúsították meg, de vádemelés végül nem történt az ügyében. Bob McDonnell volt virginiai kormányzó ellen jelenleg per folyik korrupció miatt.

A republikánus oldalon jelenleg nincs olyan politikus, akire a párton belül egyértelműen úgy tekintetének, mint potenciális első számú vezetőre. A demokratáknál, ha rajthoz áll, a közvélemény-kutatások jelenlegi állása szerint egyértelműen Hillary Clinton volt first lady és külügyminiszter tűnik a legesélyesebbnek arra, hogy elnyerje pártjának hivatalos elnökjelöltségét.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.