Császárné Kollár Tímea szerint a választási rendszer, akárcsak az országos: torz

(Budaörs, 2014. augusztus 19. – Budaörsi Infó) A választások közeledtével megkérdeztük a pártok helyi vezetőit és Budaörs polgármesterét a választási rendszerről, hogy hol tartanak most a jelöltállításban és arról, hogy milyen kampányra számítanak idén. Császárné Kollár Tímea, a Jobbik Pest megyei és budaörsi elnöke nem köt kompromisszumokat, pártja „nemzeti radikális értékrend” alapján dönt a jelöltekről. 

 

Mit gondol a jelenlegi helyi önkormányzati választási rendszerről?

A mai rendszer, akárcsak az országos: torz. Egyrészt mert drasztikusan csökkentek azok a képviselői helyek, amelyek a választókörzetekben jól szereplő, de egy-egy választókörzetet meg nem nyerő képviselőjelöltek számára jelenthetnek bejutást. Budaörsön tíz egyéni választókerület van, és mindössze négy kompenzációs hely jut az akár hajszállal a győztes mögött lemaradó jelölteket indító pártoknak összesen.

Nem tartom szerencsésnek továbbá, hogy a valódi támogatással nem rendelkező jelöltek is indulni tudnak, amire a többes ajánlás ad lehetőséget.

 

Eldőlt-e már a Jobbik-nál, hogy kik lesznek az indulók? Megvan-e már a polgármester-jelöltjük? Terveznek együttműködést más pártokkal, szervezetekkel?

Természetesen eldőlt, jelöltjeink a nemzeti radikális értékrend alapján, budaörsi lokálpatriótaként szeretnék a városlakók érdekeit képviselni, egyenesen és tisztességesen. Önálló politikai erőként nem kötünk választási szövetséget semelyik más párttal, nekünk a meggyőződésünk és a programunk a legfontosabb szempontok, szemben azokkal a pártokkal és egyesületekkel, amelyek a minél jobb eredmény, a hatalom megtartása vagy megszerzése érdekében akár elveiket és programjaikat is „átírják”, csakhogy maximálhassák a szavazataikat.

 

Pártjuk milyen kampánnyal készül a helyi választásokra? Ön szerint, milyen lesz a kampány hangneme az idei választás alkalmával Budaörsön? 

A szórólapokon megismerhető programunkra helyezzük majd a hangsúlyt, de örömmel várjuk bármely budaörsi hírforrás megkeresését is. A plakátok tekintetében a véleményünk az, hogy szükség van erre a megjelenési formára is, de csak a jó ízlés határain belül, szerényen, nem elcsúfítva a várost. Úgy gondolom, hogy nem nálunk lesz a leghangosabb kampány az országban, sárdobálásra nem számítok különösebben, de kemény hangvételre igen.

 

Ön szerint megvan a lehetőség arra, hogy egyenlő esélyt kapjanak a megjelenésre a különböző szervezetek és pártok képviselő-jelöltjei a helyi médiákban Budaörsön?

A tavaszi kampányból kiindulva igen, korrekt feltételeket biztosítottak az indulók számára a legtöbben, bár ismerjük a legkézenfekvőbb megoldást arra, hogy a média hogyan tudja egy-egy pártnak támogatni a kampányát: nem szigorúan a választásokkal kapcsolatos cikkekben szólaltatja meg favoritjait, hanem „véletlenül” olyan helyi témákban közöl írásokat a kampányidőszakban, amelyek valamelyik indulókhoz köthetők. 

 

A helyi médiákban való megjelenés Ön szerint befolyásolhatja a választások kimenetelét? Mi az ami Ön szerint érdemben dönthet idén az eredményekről?

Természetesen befolyásolhatja, sokan ugyanis a helyi médiából tájékozódnak a jelöltekről. Az eredményt a választópolgárok szavazatai alakítják majd ki, fontos szempont lehet az, hogy ki az, aki a napja nagy részét máshol tölti, és nem foglalkozik a helyi közélettel, és ki az, aki követi a helyi politikát. Az előbbiek inkább a pártszimpátiájuk alapján döntenek, az utóbbi városlakók viszont személyes szimpátiájukat is magukkal viszik a szavazófülkékbe. A helyi választásokat az dönti majd el, hogy sikerül-e megismertetni a jelölteknek magukat és a pártjuk programját azokkal az itt élőkkel, akik nem figyelik rendszeresen a helyi közélet eseményeit. Továbbá nagyon meghatározó lesz a baloldali és liberális pártok és egyesületek indulása: együtt vagy külön indulnak, Együtt 2014 vagy DK, mi lesz veled MSZP, indul-e az LMP? Amit eddig országosan láttunk ebből a többfelvonásos produkcióból, az leginkább egy bohózatra hasonlít. Azt pedig majd a Tisztelt Szavazók eldöntik, hogy ilyen siralmas előzményekkel elhihető-e, hogy ugyanezek a politikusok jó döntéseket tudnak majd hozni az ő életükkel kapcsolatban, avagy sem.

 

Ön szerint, mi lenne a feladata, szerepe a helyi médiáknak az önkormányzati választások kampányidőszaka alatt? 

A kiegyensúlyozott tájékoztatás, főképp abban a tekintetben, hogy minden olyan jelölt is megszólaláshoz juthasson, akik eddig nem voltak tagjai a képviselő-testületnek.

 

(Budaörsi Infó)

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.