A The Washington Post a tusnádfürdői beszédről

 “Magyarország illiberalizmusa nem hagyható szó nélkül” címmel közölt szerkesztőségi cikket a The Washington Post című amerikai napilap a hétvégén.

 

A cikk szerint Orbán Viktor azzal küldte képviselőit Brüsszelbe az elmúlt négy évben, hogy bizonyítsák, félreértik politikáját. A miniszterelnök azonban tusnádfürdői beszédével “kirántotta a szőnyeget saját propagandistái lába alól”. A The Washington Post szerint a kormányfő “kinyilvánította, hogy Magyarországot, az EU és a NATO tagját olyan állammá akarja átalakítani, amely vállalja annak ódiumát, hogy jellegében nem liberális”.

A szerkesztőségi cikk szerint a magyarok “világosan látják, hogy mit forgat Orbán a fejében: a szabad véleménynyilvánítás szigorú visszaszorítását, hátrányos megkülönböztetést a nem keresztényekkel és a roma kisebbséggel szemben, s állami irányítású gazdasági populizmust, amely gyanakodva tekint a magán- vagy a külföldi tőkére”. “Valójában amit Orbán egy új, válság utáni politikai modellként vázol, az nem sokban különbözik attól a tekintélyelvű nacionalizmustól, amelyet gonosztevők és sarlatánok alkalmaztak a 20. századon át – köztük a nácikat támogató II. világháborús magyar rezsim” – tette hozzá az amerikai lap.

A The Washington Post szerint az EU vezetőinek ki kellene józanítaniuk Orbánt “beképzeltségéből”. Az EU-nak “világossá kell tennie, hogy tagállamai nem élvezhetik a tagsági viszony gyümölcseit, miközben megsértik szerződésben vállalt  kötelezettségeiket a véleménynyilvánítás szabadsága, a jogrend terén. Az Egyesült Államoknak szintén le kell fokozni kapcsolatait Orbán kormányával. Orbán kizárta magát a demokratikus Nyugatból – eszerint kell bánni vele és kormányával” – szögezte le a The Washington Post című amerikai napilap szerkesztőségi cikkében.
http://www.washingtonpost.com/opinions/hungarys-illiberalism-should-not-go-unchallenged/2014/08/16/b2dc72d4-1e5c-11e4-82f9-2cd6fa8da5c4_story.html

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.