Petró Tibor a nyári veszélyforrásokról és a megelőzésről

(Budaörs, 2014. augusztus 16. – Budaörsi Infó) A nyár sok veszélyforrást rejt. Többek közt a hőség és a figyelmetlenség okoz sok balesetet ebben az időszakban. Társaink és saját magunk testi épségére is fokozottan oda kell figyelnünk!

Petró Tiborral, a Budaörsi Önkéntes Tűzoltó Egyesület elnökével a nyári veszélyforrásokról beszélgettünk, és arról, hogy ezeket miként tudjuk elkerülni.

A legtöbb baleset ebben az időszakban abból adódik, hogy nem jól mérjük fel képességeinket, vagy felelőtlenül viselkedünk. A nagy melegben, aki teheti a szabadidejét vagy a természetben kirándulva, vagy vízparton tölti. Az első esetben fokozottan oda kell figyelnünk a tűzgyújtási tilalmak kiírására, mert ilyenkor még a kijelölt helyeken sem szabad tüzet rakni.

PEtro_tibor

Petró Tibor

„Könnyen képeződnek szikrák az erdőben, és ennek következtében nagyon komoly erdőtüzek alakulhatnak ki, amelyeknek a kezelése komoly állami feladatot, a tűz okozója számára pedig büntetést vonhat maga után.”

Ha a vízpart mellett döntenénk kikapcsolódás gyanánt, akkor is fontos, hogy megfontoltan cselekedjünk, hisz egy rossz döntés akár az életünkbe is kerülhet.
„A felhevült testtel való vízbe ugrás az egyik kiemelt veszélyforrás, hisz ha valaki nem hűti le a testét mielőtt bemegy a vízbe, akkor abból könnyen lehet szívinfarktus, vagy szívmegállás is. A másik probléma a „vagánykodásból” eredő törések, zúzódások, hiszen a vízben nem tudjuk felmérni, hogy az milyen mély. Ha nem ismerjük a vizet, akkor könnyen gerinc- vagy végtagtörést szenvedhetünk.”

nyaralas

Tartsuk szem előtt, hogy bármilyen tapasztalt úszók is vagyunk egyedül semmiképp ne menjünk ismeretlen területre úszni. A folyókban lehetnek örvények, amiket a felszínen nem látunk, vagy a vízi növényzet is problémát jelenthet, hisz például ha a hínár rátekeredik a lábunkra, azt nagyon nehéz elszakítani.
„Ha társunk örvénybe kerül kötelet vagy botot kell nyújtani neki segítség gyanánt. Ne veszélyeztessük saját testi épségünket azzal, hogy utána ugrunk, hisz magunkra ugyanúgy kell vigyáznunk, mint másra. Ha látjuk, hogy társunk bajba kerül az első és legfontosabb, hogy veszélyjelzést adjunk le, majd pedig kezdjük meg a mentését.”

Ha netán a nyaralás egy nyári bevásárlásra minimalizálódik az életünkben, akkor is résen kell lennünk, hisz a parkolóban hagyott személyautó is akár 50-60 fokra is felmelegedhet. Ezért fokozottan figyeljünk arra, hogy gyúlékony, robbanékony anyagot ne hagyjunk a személygépjárműben.

„Gyermeket, vagy állatot az autóban hagy – ni ilyen hőségben a legnagyobb felelőtlenség. Az ablak résnyire való leengedése sem ad több túlélési esélyt a bent lévőnek. A kisgyermekek ilyen melegben hőgutát kaphatnak, amibe akár bele is hallhatnak.” Habár a nyár csodás időszak a gyerekek számára, a szabad levegőn töltött idő számos veszélyt is rejteget. Az állandó felügyelet elengedhetetlen, hiszen a játszótereken, strandokon és a kertben is magasabb a balesetek kockázata ha odakint épp tombol a kánikula.”

Fokozottan figyeljünk saját magunk, és társunk testi épségére!

(Budaörsi Infó)

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.