Házkutatás Sir Cliff Richard otthonában szexuális visszaélés gyanújával

Házkutatást kezdett csütörtökön a rendőrség Sir Cliff Richard angliai otthonában.

 

A 73 éves popsztár Berkshire megyei házát egy évtizedekkel ezelőtti szexuális visszaélés gyanúja alapján kutatják át a rendőrök. Az 1980-as években történt incidens sértettje egy fiú volt, aki a közelebbről nem részletezett visszaélés idején még nem töltötte be a 16. életévét.

A rendőrség a feljelentés nyomán kiadott házkutatási engedély birtokában szállta meg Sir Cliff angliai házát. A hatósági bejelentés szerint az énekes nincs jelen a házkutatásnál – a BBC értesülése szerint jelenleg portugáliai nyaralójában tartózkodik -, és egyelőre őrizetbe vétel sem történt.

A rendőrségi közleményből nem derül ki, hogy Sir Cliff Richard tanúként vagy gyanúsítottként szerepel az ügyben.

Csütörtök délután közzétett nyilatkozatában Sir Cliff azonban közölte: hosszú hónapok óta tudatában van “az interneten keringő vádaskodásoknak”, amelyek “teljes mértékben hamisak”.

Hozzátette: mindeddig nem kívánta “válaszra érdemesíteni” ezeknek a hamis állításoknak a terjesztőit, mert úgy gondolta, hogy ezzel csak muníciót adna a kezükbe, ám a rendőrség most “értesítés nélkül” megjelent az ő angliai otthonában, és ez a sajtónak is “feltűnt”.

Sir Cliff Richard közölte, hogy természetesen kész teljes mértékben együttműködni a rendőrséggel, ha a nyomozók beszélni kívánnak vele.

Sir Cliff – aki Harry Webb néven született – minden idők egyik legsikeresebb brit könnyűzenei előadóművésze, karrierje során 21,5 millió lemeze fogyott, és kétszer képviselte Nagy-Britanniát az Eurovíziós Dalfesztiválon.

Két éve a brit uralkodó trónra lépésének 60. évfordulóján rendezett gyémántjubileumi szuperkoncerten is fellépett, és 1968-as eurovíziós világslágerével, a Congratulations című örökzölddel köszöntötte II. Erzsébet királynőt.

A BBC értesülése szerint a csütörtöki hatósági fellépés nincs összefüggésben azzal a rendkívül kiterjedt rendőrségi vizsgálattal, amely Sir Jimmy Savile évtizedekre visszanyúló szexuális bűncselekményeinek ügyében folyik.

A BBC egykori legnépszerűbb könnyűzenei műsorvezetője, a 2011 októberében 84 évesen elhunyt Sir Jimmy dokumentálható bűncselekményeinek sorozata 54 évet ívelt át, és Savile-t többen fel is jelentették. Annak idején azonban egyik bejelentést sem vizsgálták ki részletesen a hatóságok; a sértettek szerint azért, mert egyszerűen nem hittek nekik. Savile szexuális bűncselekményeinek legfiatalabb sértettje 5 éves volt.

Nagy-Britanniában az elmúlt időszakban egyre-másra derül fény súlyosnál súlyosabb pedofil bűncselekményekre, amelyeket az utóbbi évtizedek legismertebb és legbefolyásosabb közéleti személyiségei követtek el.

Néhány hete ítélték nyolc év börtönre a brit celebvilág egykori első számú PR-menedzserét, a 71 éves Max Cliffordot fiatalkorú lányok és fiatal nők sérelmére évtizedekkel ezelőtt elkövetett sorozatos szexuális bűncselekmények miatt. Clifford legfiatalabb áldozata a beterjesztett bizonyítékok alapján egy 12 éves kislány volt.

Nem sokkal később a brit szórakoztatóipar egy másik veteránját, az ausztráliai születésű, 84 éves Rolf Harrist ítélték öt év és kilenc hónap szabadságvesztésre, ugyancsak gyermekek ellen elkövetett szexuális bűncselekmények vádjával. Harris bűncselekményeinek legfiatalabb sértettje egy hétéves kislány volt.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.