Lovat a Törökugratóra!?

(Budaörs, 2014. augusztus 12. – Budaörsi Infó) Szőke Gábor Miklósról már olvashattak korábban hírportálunkon. Ő az a budaörsi szobrászművész, aki megálmodta a Ferencváros stadionja előtti Sas szobrot, amely nem csak Európa legnagyobb madárábrázolása, hanem az FTC és a főváros látványossága is. Magyarországon 20 köztéri szobor dicséri keze munkáját a számos külföldi megrendelés mellett.

 

 

Szőke Gábor Miklós a Budaörsi Infónak elmondta, hogy jelenleg is az alkotás tölti ki a mindennapjait. Bár a Sas még csak most szállt le az Üllői úton, de már egy új projekten dolgozik. A következő alkotása egy lószobor lesz, amit Szlovákia számára tervez, ez Közép- Európa egyik legnagyobb lovas arénájának a bejáratához fog kerülni, és Európa egyik legnagyobb lovasszobra lesz. Ezzel párhuzamosan Kazincbarcikán pedig egy fából készült sárkányt fognak elhelyezni, ami a nyár végére kerülhet majd a helyére.

 

De hogyan is kezdődött ez az egész? Mikor készült az első szobrod?

„Egy egyetemi művésztelepen készült el az első szobrom, spontán. Nem volt kedvem követ faragni, építkezésről maradt léceket szedtem össze és azokból született meg az első lécszobrom: Tikito, azután jöttek a többiek. Ez 8-10 éve történt, és azóta tart ez a ‘szerelem’.”

 

Melyik munkád jelentette eddig a legnagyobb kihívást?

„Egyértelműen a legutolsó, a Sas. Ez volt a legnagyobb munkám eddig. Egy komplex folyamat volt, hisz adott volt egy környezet, amibe terveznem kellett egy szobrot. A Fradi címerében lévő sast keltettem életre. Az építészeti adottságokatfigyelembe vettem, a fizikai igénybevételt, a szélterheléstől kezdve a külső környezeti behatásokig. Az anyaghasználat fontos szempont volt, mert az örökkévalóságnak kellett ezt a szobrot elkészítenem. Ezért is volt ez a munka más, mint a rövidtávra készített munkáim, ahol a mulandóság a koncepció része volt.”

 

szoke_gabor_miklos_munkai8

 

Budaörs számára milyen szobrot tudnál elképzelni?

„Budaörsön szűk utcák vannak, és nincsenek nagy terek, ezért inkább természeti környezetben tudok elképzelni egy szobrot, akár valamelyik hegynek a tetején. Szívesen készítenék egy nagy szobrot: például a Törökugratóra egy hatalmas lovat, ami emléket állítana a régi mondának. A monumentális ló hátsó lábain ágaskodna, mellső lábai az égbe emelkednének. Az FTC-szoborhoz hasonlóan rozsdamentes acélból készíteném el, így számos generáció számára jelenthetné Budaörs látványosságát és találkozási pontját több száz éven át.”
Mit üzennél azoknak, akik most kezdik a pályájukat és a szobrászat felé orientálódnának?

„A szobrászat nem arról ismert itthon, hogy egy jól jövedelmező szakma lenne. én hittem benne, hogy ezt lehet sikeresen művelni és, hogy ebből a hivatásból meg
lehet élni. Nem a fióknak, hanem mások számára alkotok, szeretném elkerülni, hogy elkészült, főként köztéri szobraim öncélúvá váljanak. Minden munkámat kutatómunka előz meg, sokat beszélgetek a megrendelővel, tanulmányozom az épített környezetet, az embereket, a helyi kultúrát. Más jelent egy szobrom Nyizsnyij Novgorodban, mást Washingtonban és mást a Szentendrei Skanzen bejárata előtt. én ezt szeretem a munkámban, azt kívánom mindenki találja meg azt, amit a legjobban szeret és dolgozzon meg érte.”

 

 

budaors_hegyteto

 

Gratulálunk Szőke Gábor Miklós eddigi munkájához és köszönjük, hogy öregbít Budaörs hírnevét.

Reméljük, hogy egyszer Budaörsön is lehet egy nemzetközi színvonalú eredeti Szőke Gábor szobor.

 

Lovat a Törökugratóra! Önök szerint?

 

(Budaörsi Infó)

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.