Orosz inváziótól tart az amerikai védelmi miniszter

Az amerikai védelmi miniszter szerint növekszik a veszélye annak, hogy Oroszország megtámadja Ukrajnát.

 

Chuck Hagel szerdán Stuttgartban az Európában állomásozó amerikai csapatok parancsnokaival folytatott megbeszélése után újságíróknak nyilatkozva azt mondta, hogy egyetért Radoslaw Sikorski lengyel külügyminiszter helyzetértékelésével, amely szerint az orosz csapatok fokozódó aktivitása Ukrajna keleti határainál növeli az invázió veszélyét.

Az amerikai védelmi miniszter hangsúlyozta, hogy az orosz hadsereg tevékenysége az ukrán határ térségében csak még inkább elmérgesíti az ukrán válságot. Minél hosszabb ideig tartja fenn Oroszország a feszültséget, és minél inkább fokozza katonai aktivitását, annál rosszabb lesz a helyzet – szögezte le Chuck Hagel.

Az orosz vezetés hétfőn jelentette be, hogy a következő napokban nagyszabású hadgyakorlatot tartanak az ukrán határ közelségében.

A NATO szerdán arra figyelmeztetett, hogy az oroszok nemrégiben 20 ezer katonát vontak össze Ukrajna keleti határánál, és attól lehet tartani, hogy Moszkva humanitárius vagy békefenntartási megfontolásokra hivatkozva csapatokat akar küldeni Ukrajna keleti részébe.

Az orosz védelmi tárca a figyelmeztetésre reagálva közölte, hogy az észak-atlanti szervezet adatai tévesek.

Moszkva tagadja azokat a nyugati vádakat, hogy fegyverekkel segíti és más módokon is támogatja a kelet-ukrajnai oroszbarát szakadárokat, akik harcban állnak az ukrán erőkkel. Az Európai Unió és az Egyesült Államok a múlt héten újabb szankciókkal sújtották Oroszországot az ukrán válságban folytatott politikája miatt.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.