A németek többsége szerint az iszlám nem része országuknak

Az iszlám nem része Németországnak – vélekedik a németek többsége egy szerdán ismertetett felmérés szerint.

 

A Stern magazin megbízásából készült közvélemény-kutatás alapján a német lakosság 52 százaléka véli úgy, hogy nem érvényes Christian Wulff volt szövetségi elnök híres mondása, miszerint a keresztény és a zsidó vallás mellett “ma már az iszlám is része Németországnak”.

Ugyanakkor a lakosság 44 százaléka egyetért a 2010-ben, a német újraegyesítés 20. évfordulóján elmondott államfői beszédből származó kijelentéssel. A Wulff-féle tételt igaznak gondolók az ellenzéki Zöldek támogatói és a fiatalok között vannak a legnagyobb többségben: az ökopártra szavazók 69 százaléka, a 14-29 éves korosztály tagjainak 61 százaléka ért egyet az állítással.

Az ellenzők a konzervatív CDU/CSU szavazóbázisában, a bevándorláshoz kritikával viszonyuló euroszkeptikus, parlamenten kívüli Alternatíva Németországnak (AfD) támogatói között, és a volt NDK területén élők között vannak többségben, egyaránt 60 százalék feletti aránnyal.

A 80 milliós Németországban 4 millió muzulmán vallású lakos él, közülük mintegy 2 millióan rendelkeznek német állampolgársággal.

Joachim Gauck jelenlegi államfő egy 2012-es interjúban elmondta, hogy szerinte elődje az iszlám és Németország viszonyáról szóló megjegyzésével csupán azt kívánta kifejezni, hogy szembe kell nézni a valósággal és tudomásul kell venni, hogy “ebben az országban sok muzulmán él”.

Gauck hozzátette: “én egyszerűen azt mondtam volna, hogy az itt élő muzulmánok Németországhoz tartoznak”. Mindenki “hozzánk tartozik, aki (…) nem csupán adót fizet, hanem szívesen is él ebben az országban, mert szabad és rendelkezik jogokkal, ami ott, ahonnan származik, nem adatik meg neki”.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.