A Hospodárské Noviny a Lukoil-kutakról, a Die Welt az Érpatakon történtekről

Több szerdai írásában is foglalkozott Magyarországgal a Hospodárské Noviny (HN) című szlovák gazdasági-közéleti napilap, amely bővebben a Lukoil szlovákiai benzinkúthálózatának a magyarországi székhelyű Norm Benzinkút Kft. általi megvásárlásáról cikkezett.

 

Budapestnek már eddig is nagy ráhatása volt a szlovák üzemanyagpiacra, s ez a befolyás most tovább nő – írta “Magyarok terjeszkednek a szlovák benzinpiacon” címmel a HN, amely szerint a Lukoil 19 benzinkútjának a Norm Benzinkút Kft. általi átvétele után “magyar cégek birtokolják majd a szlovákiai benzinkutak csaknem harmadát”. Szlovákiában csaknem kilencszáz benzinkutat üzemeltetnek különböző cégek, jelenleg a legnagyobb piaci részesedése 212 kúttal a Mol szlovákiai lányvállalatának, a Slovnaftnak van, a Lukoil 19 kútjával a piac viszonylag szűk szegmensét jelenti – derül ki ugyanakkor a HN által összesített adatokból.

A mértékadó szlovák gazdasági lap megjegyzi: bár “az új orosz-magyar üzlet” háttere homályos, és a Mol tagadja, hogy köze lenne a Norm Benzinkúthoz, a vg.hu portál szerint mégis a Mol lehet a Norm Benzinkút mögött. Hozzáteszi: egy ilyen megoldást a Mol részéről azok az aggályok is indokolhatnának, hogy a szlovák piacon való terjeszkedésük esetén aligha kerülhetnék el a szlovák monopolellenes hivatal ellenőrzését.

A HN egy kapcsolódó írásában azt írta, hogy a Mol az osztrák OMV-vel küzd a régió olajipari piacáért, s ennek egyik konkrét példája az az éles vita, amely a Pozsonyt Schwechattal összekötő – a Csallóköz alatt tervezett – kőolajvezeték megépítése körül alakult ki. Ezt a kőolajvezetéket az osztrákok akarják, mivel azon keresztül hozzájuthatnának az olcsóbb orosz kőolajhoz, és a szlovák kormány is akarná azt, mivel a vezeték bérbeadásával többletbevételhez jutna, ugyanakkor a Mol, érthető megfontolásból, versenyelőnye elvesztésétől tartva, harcol ellene – írta a HN.
http://hn.hnonline.sk/ekonomika-a-firmy-117/slovensky-trh-s-benzinom-ovladnu-madari-626401

A Lukoil hálózatának megvásárlása ügyében egy éles hangvételű, “Nem vagyunk olyanok, mint Orbán” című kommentárt is közölt a HN. Ennek írója leszögezi: a paksi atomerőmű orosz milliárdokért való bővítésekor még sokan azt hihették, hogy a döntés csupán “az unióval átmenetileg összeveszett politikus truccolása”, most azonban, hogy a Mol csupán pár nappal az orosz olajiparral szembeni uniós szankciók jóváhagyása után nagy üzletet ütött nyélbe a Lukoillal, véglegesen megmutatkozott: “Orbán nem takargatja, hogy szorosabb kapcsolatot ápol a Kremllel, mint Európával”.

Mint megjegyzi, Orbán erősödő szövetségének Putyin Oroszországával figyelmeztetésnek kellene lennie a szlovákok számára, annak alapján egyértelműen ki kellene nyilvánítaniuk, hogy “nem olyanok, mint Orbán” és egy esetleges hidegháború esetén a barikádnak nem azon az oldalán fognak állni, mint a kommunista rezsim bukása előtt, még akkor sem, “ha a keleti és a déli határon is új vasfüggöny nőne”.
http://komentare.hnonline.sk/komentare-hn-152/nie-sme-ako-orban-626394

 

erpatak_zsidoellenes_polgarmester_babuakasztas

A Die Welt című konzervatív német lap az érpataki bábuakasztásról közölt írást online kiadásában. “Netanjahu-kivégzést rendez a jobbikos politikus” című cikkében a szerző, Boris Kálnoky kiemelte, hogy “az antiszemita uszítás nem ritkaság a Jobbik részéről”. Hozzátette: a Magyarországról szóló hírek “néha rossz karikatúrának tűnnek”, amelyeken egy “fasisztoid, antiszemita, kicsi, de nagyhangú és általában véve kissé nevetséges” ország képe bontakozik ki. Ez a beállítás “olykor igazságtalan”, néha viszont az az oka, hogy “a dolgok itt-ott valóban így állnak, vagy még rosszabbul” – írta a Die Welt szerzője.

Az érpataki bábuakasztás részleteit ismertetve úgy vélekedett, hogy az akció az őszi önkormányzati választásokra vonatkozó “hideg számítás” eredménye, s az egyik oka az lehet, hogy a Jobbik próbálja megtartani azokat az aktivistákat, akik a differenciált politikusi megnyilvánulások helyett inkább “a zsidók és romák elleni vaskos kiszólásokat” kedvelik, és az utóbbi időben mutatott “pihe-puha”, visszafogott arculat miatt elhagyták a pártot.
http://www.welt.de/politik/ausland/article130919886/Jobbik-Politiker-inszeniert-Netanjahus-Hinrichtung.htm

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.