Vonulással és koszorúzással emlékeztek a roma holokausztra a fővárosban

A roma holokauszt 70. évfordulójára vonulással és koszorúzással emlékeztek szombaton a fővárosban.

 

A megemlékezők a VIII. kerületben található Horváth Mihály téren gyülekeztek több százan, majd énekelve és a roma holokausztot felidéző, korabeli fotókat ábrázoló transzparenseket tartva átvonultak a Nehru partra, ahol a felállított színpadon zenei előadások, és beszédek hangzottak el.

A megemlékezés főszervezője, Setét Jenő arra hívta fel a figyelmet, hogy ezeket az embereket, a holokauszt áldozatait a saját hazájuk támadta, sőt semmisítette meg, ahelyett, hogy megvédte volna őket.

Egy ilyen tettnek több állomása volt – fűzte hozzá -, nem egyetlen pillanat alatt tervelték ki a meggyilkolásukat. “Ez  olyan folyamat volt, ahol sokan, sokszor elmulasztottak nemet mondani” – hangsúlyozta.

“Vajon látjuk-e mindazt a hitet és szenvedést, amely ezeknek az embereknek jutott?” – tette fel a kérdést az emlékezésre szólítva fel, és hozzátéve: a holokauszttal  kapcsolatos kifejezések, mint a “megölték, meggyilkolták” az újabb nemzedékek számára előbb utóbb ellaposodnak, értelmüket vesztik.

Setét Jenő elmondta, hogy levéllel fordulnak a kormányfőhöz és az oktatásért felelős miniszterhez, azt kérve, hogy a roma holokauszt és a roma történelem kerüljön be a nemzeti alaptantervbe. A megemlékezés résztvevőit arra kérte, hogy írják alá a dokumentumot.

A rendezvényen mások mellett felszólalt Daróci Ágnes, a Cigánykutató Intézet igazgatója és Váradi Gábor, a miskolci cigány nemzetiségi önkormányzat elnöke. A nagykövetségek és civil szervezetek képviselői mellett jelen voltak az MSZP, az LMP, az Együtt-PM és a Magyar Liberális Párt képviselői is.

roma_holokauszt_civil_megeml_nehru_park_bp2014aug2

A megemlékezés végén a résztvevők koszorúkat, virágokat, mécseseket helyeztek el a Nehru parton álló emlékműnél.

A Cigány Világszövetség kongresszusának határozata alapján 1972 óta emlékeznek meg a világ több országában arról, hogy 1944. augusztus 3-ra virradóra több mint háromezer cigány embert gyilkoltak meg az auschwitzi haláltáborban SS-katonák. A nácik által meggyilkolt mintegy félmillió cigány közül 23 ezren haltak meg Auschwitzban, sokan orvosi kísérletek áldozataként.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.