Egy zseniális család – Zsolnay-kiállítás péntektől a budai Várban

A Zsolnay-gyár történetét mintegy 260 alkotáson keresztül áttekintő, Egy zseniális család című kiállítással nyílik meg pénteken az egykori Honvéd Főparancsnokság hét évtized után felújított épülete a budai Várban.

 

    Sárváry István, a Miniszterelnökség kiemelt kulturális beruházásokért felelős helyettes államtitkára emlékeztetett: a Honvéd Főparancsnokság 1945 óta pusztult romos állapotban, ráadásul a háború után a sérült épület felső szintjeit le is bontották.

    Deák Zoltán, a felújítás vezető tervezője elmondta, hogy a Kallina Mór által tervezett neoreneszánsz palota 1897-re épült fel a Dísz téren, egy tömbben a Honvédelmi Minisztériummal.

    Gulyás Gábor, a Zsolnay-kiállítás rendezője hozzátette: az épület a második világháború óta torzóként állt a Várban, ahogy egyfajta torzóként lehet tekinteni a Zsolnay-gyár történetére is, hiszen a világhírű üzem az 1948-as államosítás után gyorsan hanyatlásnak indult.

    Mindkét történet példa azonban arra, hogy a hajdan volt nagyságot érdemes megidézni – fűzte hozzá.

    A 850 millió forint biztosítási összértékű tárlat első egysége a pécsi Zsolnay Múzeum anyagából válogat, részint kronologikusan, részint alkotók szerint csoportosítva; a műtárgyak mellett a gyár nagy alkotóiról kisfilmek is készültek.

    Külön szekció mutatja be a Zsolnay épületkerámiákat – többek között az egykori Nemzeti Szalon, a kecskeméti Református Újkollégium és a Gresham Palota burkolóelemeit, csempéit -, majd egy nagy magángyűjtemény féltve őrzött ritkaságai zárják a december 31-ig látogatható kiállítást.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.