Jövő évtől vezető nélküli autók járhatják a brit utakat

Jövő év januárjától vezető nélküli autók tesztelését kezdik meg a brit közutakon – jelentette be a szigetország kormánya.

 

Brit mérnökök már eddig is kísérleteztek önjáró autókkal, de a jogi és biztosítási aggályok miatt csak magánutakon. Vince Cable üzleti ügyekért felelős miniszter szerdai közlése szerint most megnyílik a lehetőség a közúti tesztelésre is.

A teszthelyszínként érdeklődő brit városok október elejéig jelezhetik részvételi szándékukat a tervek szerint 18-36 hónapig tartó kísérletben. A kormány 10 millió fontos keretet biztosít a három győztesnek a tesztüzemhez kapcsolódó költségek fedezésére. Közben az illetékes köztisztviselőknek ez év végéig kell kidolgozniuk a közúti szabályozás szükséges módosításait – adta hírül a BBC News.

A vezető nélküli autók kifejlesztése gőzerővel folyik világszerte. A Google májusban jelentette be, hogy 100 ilyen jármű gyártását tervezi, az internetes óriáscég még egy olyan prototípust is bemutatott, amelyen egyáltalán nincs kormány vagy pedálok, csak egy állj-indulj gomb. A nagy autógyártók közül többek között a BMW, a Mercedes-Benz, a Nissan és a General Motors is dolgozik saját önjáró modelljén.

Az ilyen autók közúti tesztelése sem példa nélküli: Japánban elsőként a Nissan végzett ilyet 2013-ban, Kaliforniában pedig a Google önkormányzó autója több mint 580 ezer kilométert tett már meg közúton.

Közben egyesek aggályokat fogalmaznak meg, az amerikai Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) például nemrég arra figyelmeztetett, hogy a vezető nélküli autókból halálos fegyverek is válhatnak.

http://www.bbc.com/news/technology-28551069

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.