Hajóroncsot találtak World Trade Center alatt

A 2001. szeptember 11-ei terrortámadásban lerombolt World Trade Center ikertornyai helyén komoly földmunkák kezdődtek, amikor elkezdték felhúzni az új tornyot és a hozzá tartozó mélygarázst, de a munkagépek markolói egyszer csak megakadtak valamiben; a mai utcaszint alatt 6,7 méterrel egy régi hajó maradványai kerültek elő a földből.

A fagerendák évgyűrűinek elemzésével kiderült, hogy a felhasznált fák közt százévesek is voltak, és hogy egy kis philadelphiai gyárból származhat a hajó. Az ásatáson kerámiák, állati csontok és egy tucat pár cipő is előkerült, de egyik sem volt olyan szenzációs, mint a 240 éves hajótest.

A régészek kiderítették, hogy a hajó többnyire 1773-ban kivágott fákból készült, vagyis három évvel azelőtt, hogy az Egyesült Államokban aláírták a függetlenségi nyilatkozatot. Ennél is izgalmasabb, hogy a hajógerendák gyűrűi megegyeztek a Függetlenség Csarnokának megépítéséhez használt tölgyfák mintáival; az USA alapítói ebben az épületben írták alá a nyilatkozatot.

A hajó származása nem lepte meg a régészeket, mert akkoriban Philadelphia volt az USA hajógyártási központja. Azt azonban még nem derítették ki, hogy a hajó balesetben süllyedt-e el, vagy szándékosan hagyták ott, amikor elkezdték feltölteni a mai Manhattan partvonalát.

hajoroncs_wtc

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.