Törvényt sürgetett az európai energiafüggőség csökkentésére két amerikai szenátor

Az észak-atlanti energiabiztonságról szóló törvény elfogadását sürgette Európa Oroszországtól való energetikai függőségének csökkentése érdekében két republikánus szenátor a The Wall Street Journal keddi kiadásában megjelent közös cikkében.

 

John McCain és John Hoeven rámutatott, hogy az orosz szénhidrogénektől való függőség Európában aláássa a folytatódó ukrajnai orosz agresszió elleni transzatlanti közös fellépés támogatottságát. A két politikus ezért szorgalmazta az általuk – Lisa Murkowski és John Barraso republikánus szenátorral együtt benyújtott -, az észak-atlanti energiabiztonság megteremtéséről szóló törvénytervezet mielőbbi elfogadását.

A reménybeli jogszabály a szerzők szerint amerikai természeti kincsekre támaszkodva meggyengítené a Putyin-rezsimet, és megerősítené Amerika ukrajnai és európai szövetségeseit.

McCain és Hoeven rámutatott, hogy a hidraulikus repesztés és a vízszintes fúrás technológiájának köszönhetően az Egyesült Államokban évente több mint 855 milliárd köbméter földgázt termelnek ki, amiből csak mintegy 753 milliárd köbméter kerül felhasználásra. A többit az olaj- és gáztársaságok kénytelenek elégetni. Észak-Dakota államban ez az arány eléri a felszínre hozott földgáz 40 százalékát.

A szenátorok hangsúlyozták, hogy az Egyesült Államoknak ezt a gázt a világpiacon kellene értékesítenie.

A törvénytervezet ennek érdekében le kívánja rövidíteni a szárazföldi fúrási engedélyek kiadásának átfutási idejét, ami Észak-Dakota államban 180-270 napig tart, és egyszerűsítené a gázkitermeléssel kapcsolatos többi szabályozást is. A javasolt jogszabály értelmében gáztárolók épülnének, ahol finomítás és értékesítés céljából összegyűjtenék az egyébként elégetendő gázt. A reménybeli törvény emellett felgyorsítaná a cseppfolyósított földgáz exportját is.

Az Egyesült Államokban jelenleg csak egy kisebb LNG-exportterminál működik, amelyet a ConocoPhillips üzemeltet Alaszkában. Az amerikai energiaügyi minisztérium engedélyezte egy hasonló létesítmény létrehozását Texasban, amely 2015 végén lesz majd üzemképes. A tárca további hat állomásra adta feltételes beleegyezését, és újabb 26-nak a terveit még vizsgálja – a legtöbbet immár több mint egy éve.

McCain és Hoeven kitért arra is, hogy a törvénytervezet elfogadása esetén az energiaügyi miniszter haladéktalanul köteles lenne engedélyezni az Ukrajnába, a NATO-tagállamokba és a Japánba irányuló LNG-exportot.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.