Külföldi sajtó Magyarországról – “Orbán végez a demokráciával”

Orbán Viktor miniszterelnöknek a 25. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktáborban a hét végén elhangzott beszédéről az összes nagyobb szlovák lap beszámolt, több kommentárban is reagált.

 

Orbán Viktor rendszeres tusnádfürdői kinyilatkoztatásait már évek óta nagy figyelem övezi, mivel a miniszterelnök támogatói körében “minden óvatosságát elveszíti”, ugyanakkor mostani beszéde nyíltság terén minden eddigit felülmúlt, mivel lényegében kimondta, hogy a nyugati típusú liberális demokrácia és a nyugati értékek követése Magyarországon véget ért – írta hétfői kommentárjában a pozsonyi liberális Sme.

A szlovák lap magyar ügyekkel foglalkozó kommentárírója, Peter Morvay az általa jegyzett, “Orbán végez a demokráciával” című írásban megjegyzi: érdekes lesz követni, miként “egyeznek ki” a magyar miniszterelnök szavaival azok a nyugati és szlovák konzervatívok, akik eddig védték attól, hogy az Európai Unió “bármi hatékonyabb intézkedést hozzon Orbán rezsimje ellen”. Hozzáteszi: kérdéses, hogy ráébrednek-e, hogy az egykor liberális Orbán számára az általa ma már gyűlölt és elutasított liberalizmus nem csupán a homoszexuálisok házasságkötését jelenti, hanem mindent, ami akadályozza őt a “hatékony kormányzásban”.

Ha Orbán Viktor csak a felét is komolyan gondolja annak, amit mondott, akkor is meg kell állapítani, hogy déli szomszédjainknál “nagyon súlyos forgatókönyv” van kialakulóban – írta hétfői, “Lázálomszerű megnyilatkozás” címet viselő kommentárjában a pozsonyi Pravda. A szlovák lap szerint Orbán Viktor Tusnádfürdőn ugyan semmi olyat nem mondott, amit korábban más alkalmakkor ne mondott volna, de ezúttal “az orbánizmus tömör, egységes formát kapott, s csaknem manifesztum jellege volt”.

A Pravda szerint azt, ahogyan Orbán Viktor “támadta a liberális államot és a demokráciát mint olyat”, az Európai Uniónak nagyon komolyan kell vennie, mivel egy olyan ország, amely “Orbán értelmezése szerint” se nem nyugati, se nem liberális, és talán nem is demokratikus, soha nem lett volna az EU része.

http://komentare.sme.sk/c/7305167/orban-konci-s-demokraciou.html
http://nazory.pravda.sk/komentare-a-glosy/clanok/325122-manifest-bluznenia/

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.