Iszik és teker – A törvénymódosítás rossz fényt vethet a kerékpáros társadalomra

(Budaörs, 2014. július 29. – Budaörsi Infó) A KRESZ azon módosítását, mely szerint a kerékpáros fogyaszthat alkoholt, az indokolja, hogy a biciklisták esetében az önveszélyességen túl nem áll fenn a közveszélyesség lehetősége – közölte a Kormányzati Információs Központ szombaton. A Magyar Közlönyben megjelent, a  KRESZ-t módosító rendelet alapján a főutakon is lehet kerékpározni alkoholfogyasztás után, amennyiben a biciklista biztonságos vezetésére képes állapotban van.

 

Vajon mi számít vezetésre képes állapotnak? Hány sör fér még bele a büntetésmentes kerékpározásba? Ki az aki ezt meghatározza, vagy eldöntheti? Ezzel a törvénymódosítással jókora lavinát indított el a kormány nemrégiben.

A budaörsi Fillari Team Mountain Bike Sportegyesület kerékpárosait kérdeztük a témával kapcsolatban. A sportegyesület operatív igazgatója Bölcsföldi Csaba a Budaörsi Infónak elmondta, hogy ez a törvénymódosítás rossz fényt vethet a kerékpáros társadalomra, hisz ezután jogosan gondolhatják azt az emberek, hogy aki kerékpárra ül az inni is fog.

„A magam részéről viszont egy jó törvénynek tartom, hisz a kerékpározás egy közösségi élmény. Ha egy kerékpáros team elmegy valahová hekkezni, és megiszik mellé egy sört, akkor én ezt semmiképp nem büntetném. Viszont nagyon fontos, hogy ha valaki kerékpárra ül, akkor jól mérje fel a saját helyzetét, és felelősségteljesen döntsön. ”

 

Berinkei András egy helyi kerékpárbolt szerelő/eladója munkája révén a budaörsi kerékpárosok döntő többségét ismeri. Az elmondása szerint ennek a törvénynek a megszületése előtt sem befolyásolta a kerékpárosok egy részét az, hogy ittasan nem lehet biciklire ülni.

„Az embernek, ha van „józan” ítélőképessége, akkor tudja, hogy mi az a határ, amíg még biztonságosan haza tud érni néhány ital elfogyasztása után. A zéró toleranciánál ez az új törvénymódosítás mindenképpen jobb, hisz korábban, ha valakit ittasan igazoltattak kerékpározás közben, akkor könnyen kifizethette egy kerékpár árát is, hisz 60 000 Ft volt a fix bírság összege.”

Valószínűleg ennek a törvénymódosításnak nem az lesz a következménye, hogy holnaptól részeg biciklisták özönlenek az utakra, hisz aki inni szeretett volna, és utána kerékpározni, az eddig is megtette. Azonban arra fontos odafigyelnünk, hogy ha kerékpárra ülünk néhány bátorító ital után, kivilágított biciklivel és ésszel közlekedjünk, lehetőleg a kis utcákon, és ne a főútvonalon.

fillari_team

Bal oldalon: Bölcsföldi Csaba, jobb oldalon: Berinkei András

 

Bölcsföldi Csaba még a járdán való kerékpározást is javasolja a kevésbé gyakorlott tekerők számára.

Ha nem vagyunk 100%-ig biztosak magunkban, akkor szálljunk le a kerékpárról és toljuk. Viszont ha kicsit bizonytalannak érezzük magunkat, akkor a járdán is tudunk menni a biciklinkkel,  így biztosak lehetünk abban, hogy nem kerülünk „közelebbi kapcsolatba” egy személygépjárművel sem.

Ne felejtsük el, hogy csak akkor használhatjuk a járdát, ha nem akadályozzuk a gyalogos forgalmat, nem veszélyeztetjük őket, és maximum 20 km/h sebességgel haladunk. 

 

Az alkoholisták és a biciklisták között fontos, hogy felismerjük a különbséget, és ennek a törvénynek a kapcsán ne azonosítsuk őket egymással.

 

Berinkei András még arra hívta fel a figyelmet, hogy Magyarországon nincs akkora kultúrája a bringázásnak, a bringások elfogadásának, és a zebránál lassításnak sem.

„A fejekben kellene egy kis változást hozni, és akkor ez egy jó törvény lehetne. Még akár meg is lehetne határozni egy konkrét véralkohol százalékot, csak a bringásoknak egy kicsit jobban ki kellene tolni mint az autósoknál, mert kerékpárral nem lehet akkora kárt okozni mint egy autóval, nincs akkora felelősség.”

 

Kedves kerékpárosok mindenképp azt javasoljuk, hogy ésszel közlekedjenek, és ha tehetik kerüljék a túlzott alkoholfogyasztást, ha kerékpárral kívánnak utána közlekedni. Ne éljenek vissza ennek a törvénynek a lehetőségeivel saját maguk, és környezetük érdekében.

(Budaörsi Infó)

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.