Hosszúhétvége hegyek jövőre

(Budaörs, 2014. július 25. – Budaörsi Infó) Szeretik a hosszú hétvégéket? Ha igen, akkor a következő év a szerencse évük lehet. Nem a hét törpe, vagy a hét testvér miat fogják szeretni a hetes számot 2015-ben, hanem azért, mert hét hosszú hétvége lesz jövőre – ez derül ki a nemzetgazdasági miniszter rendelet-tervezetéből, illetve a 2016-os naptárból.

Rögtön az év második napja, január 2. péntek extra pihenőnap lesz, így az év egy négynapos hosszú víkenddel kezdődik. Cserébe a rendelettervezet szerint január 17-én pénteken dolgozni kell majd.

A húsvéti és a pünkösdi hétvége szokás szerint háromnapos ünnep lesz, majd május elseje is péntekre esik, így egy újabb háromnapos hétvégét nyernek a munkavállalók.

Augusztus 20-án kerül sor a következő munkanap-tologatásra: augusztus 21. péntek extra pihenőnappá alakul, így a nyár közepén is négynapos hosszú hétvégénk lesz. A 21-i pénteki munkanapot augusztus 8-án, szombaton kell majd ledolgozni a rendelettervezet szerint.

Október 23. szintén péntekre esik, így ez a hétvége is háromnapos lesz.

December 24. (csütörtök) szabadnap lesz – így a karácsonyi ünnepek négynaposra nyúlnak, cserébe viszont december 12. lesz a munkanap.

Március 15. és november 1. jövőre vasárnapra esik majd, így ezek nem gyarapítják az extra pihenőnapok sorát.

2016 is egy hosszú hétvégével indul majd, hiszen január 1. péntekre esik.

 

 

Három munkanap-áthelyezés lehet jövőre

Három munkanap-áthelyezés szerepel a 2015. évi munkaszüneti napok körüli munkarendről szóló nemzetgazdasági miniszteri rendelet-tervezetben, amelyet a kormányzati portálon tettek közzé csütörtökön.

    A tervezet szerint január 2-a és augusztus 21-e (mindkettő pénteki nap), valamint december 24-e, csütörtök pihenőnap lesz.

    A pihenőnapokat szombatonként, január 17-én, augusztus 8-án és december 12-én kell majd ledolgozni.

A rendelet hatálya kiterjedne minden munkáltatóra és az általuk foglalkoztatottak munkarendjére, kivéve a megszakítás nélkül üzemelő és a rendeltetése folytán a munkaszüneti napokon is működő munkáltatókat, illetve az ilyen jellegű munkakörben foglalkoztatott munkavállalók munkarendjét.

A tervezet augusztus 7-éig véleményezhető.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.