Végleg letelepednek Nagy-Britanniában az ott dolgozó lengyelek a hazatérés helyett

A Nagy-Britanniában élő lengyelek 72 százaléka nem szándékozik hazatérni, nagy részük brit állampolgárságot szeretne kapni – derül ki a Rzeczpospolita című lengyel napilapban kedden ismertetett felmérésből.

A lengyel munkavállalók nagy része már akklimatizálódott, átlagban 6,7 éve élnek a brit szigeteken, minden tizedik közülük már kettős állampolgár. Mindössze három százalékuk munkanélküli, 11 százalékuknak saját cége van, s megtanulták a fogadó ország nyelvét.

Jelenleg 650 ezer lengyel él az Egyesült Királyságban. Az utóbbi idő felmérései mutatják, hogy az ottani lengyel bevándorlók túlnyomó többsége fiatal és jól képzett – 90 százalékukban 44 év alattiak, 56 százaléknak közülük egyetemi végzettsége van.

A napilap által idézett lengyel szociológusok leszögezik: hazájukban nem látnak jövőt maguk számára a jelenleg külfödön dolgozó lengyelek, biztonságérzetet nem nyújt nekik a hazai helyzet, sem anyagilag, szellemileg. „Nemcsak a szociális és pénzügyi dolgokról van szó, hanem ennél többről is, az állam és a köztük fennálló viszonyról” – idézi a lap Krystyna Iglicka professzort.

A Rzeczpospolita az Ipsos közvélemény-kutató intézet felmérésére támaszkodik, mely a Polish City Club (PCC) lengyel emigráns szövetség megbízásából készült még március végén, április elején, egy 550 fős mintán. http://www.rp.pl/artykul/1127398-Polacy–nie-wrocimy-do-kraju.html

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.