11-800 – Októbertől új telefonszámon lesz elérhető a belföldi tudakozó

Október elsejétől új szolgáltatónál, új telefonszámon, a 11-800-on lesz elérhető az országos belföldi tudakozó szolgáltatása – közölte a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) hétfőn.

Közleményük szerint az Európai Unió szabályozási tendenciájának – a háromtagú telefonszámok fokozatos kivezetésének – megfelelően a tudakozó telefonszáma megváltozik. A tervek szerint a 198-as rövid szám használati engedélyét szeptember 30-ig, a 197-es és a 199-es rövid számok használati engedélyét 2014. december 31-ig visszavonja a hatóság.

Az NMHH a 2013 végén kiírt pályázat eredményeként az “összességében legkedvezőbb ajánlatot tevő” Invitel Távközlési Zrt-ét jelölte ki az országos belföldi tudakozó jövőbeni szolgáltatójának. Az NMHH elnöke, Karas Monika az országos belföldi tudakozó szolgáltatásról szóló hatósági szerződést hétfőn írta alá David McGowannel, az Invitel Távközlési Zrt. vezérigazgatójával.

A hatályos EU-rendelkezések előírják a tudakozó szolgáltatás rendszeres felülvizsgálatát, így a most aláírt szerződés három évre szól. Az augusztus elsején életbe lépő megállapodást követően az Invitel bekéri és összegyűjti a többi telekommunikációs vállalatnál meglévő előfizetői adatokat, az adatbázisokat pedig a minőségi szolgáltatás biztosítása érdekében határidőre naprakésszé teszi.

Az egyetemes tudakozó szolgáltatást októbertől valamennyi magyarországi vezetékes- és mobiltelefon-előfizető a 11-800-as hívószámon veheti igénybe függetlenül attól, hogy melyik belföldi szolgáltató hálózatából indította a hívást. Az NMHH rendelettervezete szerint a jelenleg használatban lévő 198-as telefonszámon hangbemondással is figyelmeztetik a fogyasztókat a változásra – olvasható az NMHH közleményében.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.