Ukrán válság – Egy felkelő családjának kivégzéséről szóló történettel sokkolta nézőit az orosz tévéhíradó

Egy szlovjanszki “felkelő” családjának nyilvános kivégzéséről szóló történettel sokkolta nézőit az orosz állami televízió híradója a hét végén. A kelet-ukrajnai településről Oroszországba menekült asszony állításait Alekszej Navalnij neves orosz ellenzéki vasárnap kétségbe vonta.

 

Navalnij bírálta a Pervij kanal nevű csatornát, amely szombat esti híradójában adta közre az interjút. Ez az állami tévé internetes oldalán is látható.

A Vlagyimir Putyin elnök legkíméletlenebb ellenfelének tartott Navalnij azt írta internetes blogjában: “érthető, hogy az információs és dezinformációs kampány a konfliktus része ugyanúgy, mint automata gépfegyverrel rohangálni. (…) Naivitás azt követelni a félkatonai szervezetektől, hogy a valósághoz hű információt szolgáltassanak. (…) Mégis, mindennek van határa.”

Az ötperces interjúban a magát Galinának nevező, Kárpátaljáról származó, az oroszt erős akcentussal beszélő négygyermekes anya azt állította, hogy egy hete, amikor az ukrán hadsereg visszafoglalta Szlovjanszkot, szemtanúja volt a város főterén egy hároméves kisgyermek és édesanyja megkínzásának, és mindkettőjük nyilvános kivégzésének.

“A téren összeterelték a nőket, mert férfiak már nincsenek. Nők, kislányok, öregek. És ezt hívják elrettentésnek szánt kivégzésnek. Fogták a hároméves kisfiút, egy kis nadrágban, pólócskában. Egy szögezte, kettő tartotta. Mindezt az anyja szeme láttára. Az asszonyt lefogták és látta, ahogy a gyermeke vérzik. Kiáltások, ordítások és még meg is vagdosták a gyereket, hogy jobban szenvedjen. Kibírhatatlan volt. Az emberek elájultak. Azután, hogy a gyerek másfél órát szenvedett és meghalt, fogták az anyát, a páncéloshoz kötözték ájultan és három kört tettek meg vele a téren. Egy kör egy kilométer” – sorolta szenvtelenül az állítólagos szemtanú a Pervij kanal riporterének.

Az asszony azt is elmondta, hogy saját anyja azzal fenyegette meg, hogy ha hazatér, lelövi, és a Nemzeti Gárda is megöli, mert elárulta a hazáját. “Ha nem sajnálnám a gyerekeket, magam is fegyvert fognék” – tette hozzá a nő, akinek férje – elmondása szerint – a felkelők közé állt.

Azt állította, hogy amikor az ukrán hadsereg katonái elfoglalták Szlovjanszkot, ott egyetlen “felkelő” sem tartózkodott. Azt mondta, hogy nem oroszok, hanem egyszerű Donyec-medencei bányászok, munkások szálltak szembe a kijevi hatalommal, mert elegük lett.

Alekszej Navalnij szerint a Pervij kanalnál “betegek”, hogy ilyen szörnyű történetet kitaláltak.

“Az sem változtat a dolgokon, hogy céljaik elérése érdekében egyszerűen felhasználják az őrült nőt”- írta. Szerinte felelősségre kellene vonni a televízió vezetőit.
(http://navalny.com/blog/2014/07/13/post_3670.html
www.1tv.ru/news/world/262978)

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.