Múzeumot kapott a pekingi kacsa

A kínai fővárosban, a patinás és pekingi sült kacsáiról méltán híres Csüancsütö étteremlánc egyikében ezer négyzetméteren nyitották meg a pekingi kacsa múzeumát, a vállalat alapításának 150. évfordulóján.

 

A bejáratnál egy aranyozott vízi szárnyas fogadja a látogatót, aki végigkísérheti a hamisítatlan ételkülönlegesség készítésének lemodellezett fázisait az állat tömésétől a felfújásán, vízzel való feltöltésén, cukorral történő megkenegetésén és szárításán át a 200 Celsius-fokos kemencében őszibarackfa tűzön sütéséig és szertartásos felszeleteléséig, tálalásáig. Természetesen egy komplett kacsavacsora-makett is ott díszeleg.

A kínai ételtörténészek szerint egyébként a mai pekingi kacsa ősét körülbelül 2000 éve még párolták, és eredetileg a kelet-kínai Nankingban volt helyi specialitás. Állítólag a Tiltott Város építői hozták a fővárosba. Jóval később, a császári palotából az utcára került szakácsok a 19. század vége felé a disznósült receptjét kacsára adaptálva alkották meg a pekingi sült kacsát.

A kiállítás több mint félezer darabból áll, köztük a múlt század elejéről egy kacsaeladást igazoló jegyből, köztársaság-korabeli hirdetésekből és egy sor híres emberről készült fényképből, amelyeken például a néhai államelnök Mao Ce-tung és miniszterelnöke, Csou En-laj fogyasztja éppen a kacsáját Richard Nixon amerikai elnökkel 1972-ben, a Népi Gyűlés Házában.

Az 1864-ben alapított Csüancsütö azon kevés kínai márkák, márkanevek közé tartozik, amelyek “kiállták az idő próbáját”, mi több, immáron körülbelül száz éttermükkel a világon is ismertté vált. Az évfordulós eseményhez kapcsolódóan a 196 milliomodik sült pekingi kacsájuk eladását is bejelentették.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.