Őshonos barackfákat telepítenének vissza a Frankhegyre Budaörsön

(Budaörs, 2014. június 17. – Budaörsi Infó) A Frankhegyet sokszor emlegetik Budaörs mostoha gyermekeként, hisz a vele kapcsolatos ügyeket többnyire a város ügyeitől külön értékelik, vagy intézik. A Budaörsi Agrárgazdasági Bizottság és a Frankhegyi Részönkormányzat kidolgozott egy együttműködést, aminek a segítségével szeretnék ismét felvirágoztatni a most nem használt területeket is. 

A Budaörsi Infó szerkesztőségének vendége volt Roszik György, a Frankhegyi Részönkormányzat tagja, és Kisberk Balázs a Budaörsi Agrárgazdasági Bizottság elnöke. Közös terveiket ismertették velünk, miszerint szeretnék ismét visszahonosítani Budaörsön, pontosabban a Frankhegyen néhány őshonos őszibarackfajtát, és az ott élő embereket termelésre ösztönözni.

Véleményük szerint a Budaörsi Gazdapiac kiváló lehetőséget nyújthat majd a megtermelt termények árusítására, és ezáltal egy plusz bevételi forrást is kaphatnánk a Frankhegyen élők.

Roszik György a Budaörsi Infónak elmondta, hogy lassan több mint 20 éve lakik a Frankhegyen, és eddig csak tétlenséget tapasztalt az Önkormányzat részéről.

„Nagyon sok elvadult kert van a Frankhegyen és az önkormányzati tulajdonban lévő telkeken is. Úgy gondolom, hogy a Budaörsi Agrárgazdasági Bizottságban van annyi potenciál, hogy erre a problémára megoldást kínáljon, és meg is valósítsa. 

Őshonos, rezisztensebb őszibarack fafajtákat szeretnénk telepíteni a Frankhegyre, amelyek nem igényelnek vegyszeres permetezést.  

Itt azonban nem szeretnénk megállni. Azt is szeretnénk biztosítani a programban résztvevők számára, hogy a felesleget eltudják adni, és erre kiváló színtér a Budaörsi Gazdapiac. Az őszibarackon felül még más terményeket is szeretnénk népszerűsíteni a frankhegyiek körében. A lejtő kiválóan alkalmas lenne különböző szőlőfajták visszatelepítésére és paradicsom termesztésére is. Bár a Frankhegyre többen azt mondják, hogy vízhiányos, de egy két paradicsom fajta kiválóan megteremhetne ott. Ez egy olyan fejlődést indíthatna el a hegyen, aminek a vágya mindnyájunk lelkében ott él.”

Kisberk Balázs a Budaörsi Infónak elmondta, hogy a Budaörsi Agrárgazdasági Bizottság felügyelete alatt folynának a munkálatok, hisz szükség van szakmai segítségre és kiváló szervező készségre egy ilyen volumenű projekt megvalósításakor.

“A Frankhegyi részönkormányzat teljes mértékben biztosított minket arról, hogy nem csupán szellemi, de anyagi szinten is támogatják ezt az elképzelésünket. A célunk az, hogy a Frankhegyen kapjuk egy területet az Önkormányzattól, legalább 10 éves bérhasználatra, ahol létrehozhatjuk a saját bemutatókertünket, ami faiskolaként tudna működni.

Aki csatlakozna a programhoz, annak biztosítanánk csemetéket, de előírnánk, hogy milyen módon kell a termelést folytatnia, szóval kapna egy sorvezetőt.

Budaörsön azt tapasztaltam, hogy mindig az volt a probléma, hogy az embereknek volt néhány gyümölcsfája, ami termett is. Esetleg volt más növénye is, de mivel a felesleget nem tudták eladni, így egy idő után a terület megművelésével sem foglalkoztak. Szerintem így juthatott el oda a Frankhegy is, ahol most tart, hogy egy gondozatlan, megműveletlen területté vált. Az Agrárgazdasági Bizottságnak pedig az a fő feladata, hogy a helyi agrártevékenységet fokozza. Mi csak a munkánkat szeretnénk végezni.”

 

Ahhoz, hogy ez a terv megvalósulhasson, az interjú alanyok elmondása szerint csak arra van szükség, hogy  Budaörs Város Önkormányzata a rendelkezésükre biztosítson egy területet a Frankhegyen, legalább 10 éves bérleti lehetőséggel, ahol létrehozhatnak egy saját bemutatókertet. Elmondásuk szerint a szükséges szakmai támogatással, az őshonos őszibarack fák csemetéivel, és a Frankhegyi Részönkormányzat támogatásával is rendelkeznek. A konkrét munka szeptemberben kezdődne meg, amennyiben az Önkormányzattal sikerül megegyezniük. Előtte viszont egy alapos területtisztításra és trágyázásra lesz szükség, hogy elültethessék az őshonos barackfákat. 

(Budaorsi Infó)

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.