Napsugár hagyományőrző gyermekcsoport: “Hiányzik, hogy nincsenek régi mesterek!”

(Budaörs, 2014. május 23. – Budaörsi Infó) A Szélrózsa Fesztiválnak köszönhetően minden évben megismerhetünk egy kicsit a határon túl élő magyar táncosok és énekesek kultúrájából, gondolataiból és munkásságából. A Fesztivál ideje alatt volt lehetőségünk minden egyes Budaörsre látogató tánccsoport vezetőjével beszélni, és feltérképezni, hogy ők hogyan állnak a hagyományőrzéshez, és hogy mit gondolnak a tánc és a zene jelentőségéről. Kövessék figyelemmel cikksorozatunkat, és ismerjék meg a határon túl élő magyarok gondolait is. 


A Napsugár Hagyományőrző Gyermekcsoport 2010. szeptember 1-jén alakult a Tiszapéterfalvi Művészeti Iskolán belül, 12 gyerekkel. Első bemutatkozásuk a XXI. Kárpátaljai Magyar Folklórfesztiválon, 2010. október 17-én volt. Ezután a fellépés után bővült a kis csoport 30 főre. Jelenleg majdnem 100 fő tartozik a Gyermekcsoporthoz.

Vezetőjük Kokas Erzsébet népdalénekes. A Gyermekcsoporttal az a legfőbb céljuk, hogy a legkisebbeket is a népzene szeretetére neveljék. A 3 éves kortól történő foglalkozások megalapozzák a gyermekek népi hagyományaink iránti elköteleződését. Népdalok, népi játékok és táncok képezik ugyanis a tananyagot, melynek elsajátítása egyáltalán nem esik nehezére a növendékeknek.

2014_szelrozsa_fesztival2

Kokas Erzsébet a Budaörsi Infónak elmondta, hogy a néptánccal és a népdallal próbálnak visszanyúlni a gyökereikhez, és ápolni a hagyományokat.

“Ukrajnában megengedték nekünk, hogy népzenét is tanítsunk a gyerekeknek. Nagyon sokat számít a kicsiknek, hogy külföldi kiutazásaink vannak, mint a Szélrózsa Fesztivál, vagy bármilyen másik népzenei fesztivál. Ez nagy lehetőség nekik, hisz utazhatnak.”

kokas_erzsebet

Kokas Erzsébet

 

Mi a legszebb és a legnehezebb a néptánc és a népzene oktatásában?

“A tánc maga az ami nagyon szép. A legnehezebb pedig a kapcsolatok fenntartása, a szervezési dolgok. Mi le vagyunk maradva az ilyen dolgokban. Nagyon sokat kell küzdeni azért, hogy egy fellépést megtudjunk szervezni, vagy egy megfelelő táboroztatást. Szervezhetnénk például több tábort is, de ha nincs rá pénze a diákoknak, akkor mi értelme.”

 

 Milyen a kapcsolatuk budaörsi Szélrózsa Néptánccsoporttal?

“A budaörsiekkel három éve tartjuk a kapcsolatot. Tündik Tamás jár ki hozzánk Kárpátaljára kisebb nagyobb csapatokkal tanítani. Ő egy teljesen új világot nyitott meg nekünk. Én életemben először itt hallottam igazi csángó lányokat, akik még a régi asszonyoktól tanulták a dalokat. Nekünk ez hiányzik, hogy nincsenek régi mesterek akitől eredetiből hallhatnánk az énekeket. A Szélrózsa Fesztiválon pedig a gyerekek rengeteg új táncot tanulnak amit Kárpátalján nem tudnának megtanulni”

szelrozsa_fesztival_gala5

 

(Budaörsi Infó)

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.