Politikai vihar Hillary Clinton “agysérülése” körül

Politikai vihart kavart az Egyesült Államokban Carl Rove, a két választást megnyerő ifjabbik Bush elnök kampánystratégája azzal, hogy választ követelt arra, miért viselt Hillary Clinton 2012 és 2013 fordulóján olyan szemüveget, amilyet azok szoktak, akik agysérülést szenvedtek.

 

“Harminc nap kórházban? Aztán amikor ismét feltűnik, olyan szemüveget visel, amely csak a traumatikus agysérülést elszenvedőknek való. Tudnunk kell, hogy mi van ezzel” – idézte hétfői internetes kiadásában Rove egy nemrégiben megtartott beszédét a New York Post című bulvárlap.

Carl_Rove_usa

Hillary Clinton, aki esélyes rá, hogy 2016-ban a demokraták elnökjelöltje legyen, és aki abban az időben az Egyesült Államok külügyminisztere volt, 2012 decemberében a nyilvánosságra került információk szerint vírusos gyomorfertőzést kapott, majd kórházi ápolásra szorult, miután elesett és agyrázkódást szenvedett. Ezután a jobb füle mögött vérrögöt találtak, vérhígító szerekkel kezelték.

Az amerikai sajtóban megjelent összegzések szerint a volt first lady egyhuzamban nem töltött 30 napot kórházban, de gyakran befeküdt kezelésekre. Az orvosai akkor úgy nyilatkoztak: biztosak benne, hogy teljesen fel fog épülni.

A szemüveget, amely Rove jóvoltából került a figyelem középpontjába, valóban olyanok szoktak viselni, akik traumatikus agysérülést szenvedtek, de ebbe a tág kategóriába az agyrázkódás is belefér. A politikus az elmúlt hónapokban nem viselte a segédeszközt.

Clinton az egészségi állapota miatt egy 2012 decemberi időpontról 2013 januárjára kellett áttenni a bengázi amerikai képviselet elleni fegyveres támadással kapcsolatos kongresszusi meghallgatását. A 2012. szeptember 11-én történt bengázi incidensben négy amerikai életét vesztette, köztük az Egyesült Államok tripoli nagykövete.

A Demokrata Nemzeti Bizottság kedden közleményt adott ki, amely szerint “Carl Rove orvosi diagnózisai ugyanolyan megalapozottak, mint amilyen a politikai prognózisa volt a választások éjszakáján”. (Rove a 2012-es elnökválasztás napján azt jósolta, hogy Mitt Romney lesz az Egyesült Államok elnöke.)

Nick Merrill, Clinton szóvivője kijelentette, hogy a politikus száz százalékig jól van, Rove pedig, “aki éveken át félrevezette az országot”, most is hazudik.

Rove kedden a konzervatív Fox News műsorában tagadta, hogy azt állította volna, miszerint Clintonnak agysérülése volt. Ugyanakkor kijelentette, hogy a volt külügyminiszter 2012. december 7. és 2013. január 7. között “komoly egészségügyi eseményen” esett át. Emlékeztetett rá, hogy a hivatalos közlések szerint a politikus először elkapott egy súlyos vírust, aztán december 15. környékén közölték, hogy valamikor az előző héten az otthonában elesett.

“Nem mondták meg, mikor és nem mondták meg, hogy hol. Otthon lábadozott. December 30-án bemegy (a kórházba) és kiderül, hogy vérröge van. Nem mondják meg, hogy hol. Másnap azt mondják, hogy az a koponyája és az agya között van, a jobb füle mögött. Négy napig van kórházban. Hazatér, 7-én visszamegy a hivatalába, és 25-én olyan szemüvegben tanúskodik, amely lehetővé teszi számára, hogy úrrá legyen a kettős látásán, amit ez az esemény okozott” – nyilatkozott a republikánus politikai stratéga.

Rove szerint annyi bizonyos, hogy ha a jelenleg 66 éves Clinton úgy dönt, hogy ismét megpróbálkozik a Fehér Ház bevételével, egészségi állapota ugyanúgy a politikai közbeszéd tárgya lesz, mint ahogy 2008-ban a republikánusok hivatalos elnökjelöltjéé, John McCainé, aki 71 esztendős volt akkor.

Noha 2016 még messze van, a Republikánus Párt már most megpróbál akadályokat gördíteni a potenciális ellenfeleinél népszerűbb Clinton elé. A republikánus többségű képviselőház a múlt héten külön bizottságot hozott létre a bengázi támadás kormányzati kommunikációjának kivizsgálására, miután egy újonnan nyilvánosságra került e-mailben az ellenzéki politikusok újabb bizonyítékát látják annak, hogy az elnökválasztás célegyenesében a kormányzat megpróbálta félretájékoztatni a közvéleményt.

Konzervatív politikusok és sajtóorgánumok az elmúlt napokban azt vetették Clinton szemére, hogy külügyminiszterként magakadályozta a napokban csaknem 300 diáklányt elrabló nigériai Boko Haram felvételét a terrorszervezetek hivatalos listájára. A megkérdezett szakértők szerint ez azért nem történt meg, mert az amerikai diplomaták nem akarták, hogy a szélsőséges iszlamista csoport az Egyesült Államok ellen forduljon.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.