Jót jó áron – Már a nyitás előtt megrohamozták a vásárlók a Gazdapiacot Budaörsön (fotók és videó)

A galéria megtekintéséhez kattintson a képekre!
Kattintson, ha szeretné látni a többi képet! Kattintson, ha szeretné látni a többi képet! Kattintson, ha szeretné látni a többi képet! Kattintson, ha szeretné látni a többi képet! Kattintson, ha szeretné látni a többi képet! Kattintson, ha szeretné látni a többi képet! Kattintson, ha szeretné látni a többi képet! Kattintson, ha szeretné látni a többi képet! Kattintson, ha szeretné látni a többi képet! Kattintson, ha szeretné látni a többi képet! Kattintson, ha szeretné látni a többi képet! Kattintson, ha szeretné látni a többi képet! Kattintson, ha szeretné látni a többi képet! Kattintson, ha szeretné látni a többi képet! Kattintson, ha szeretné látni a többi képet! Kattintson, ha szeretné látni a többi képet! Kattintson, ha szeretné látni a többi képet! Kattintson, ha szeretné látni a többi képet! Kattintson, ha szeretné látni a többi képet! Kattintson, ha szeretné látni a többi képet! Kattintson, ha szeretné látni a többi képet! Kattintson, ha szeretné látni a többi képet! Kattintson, ha szeretné látni a többi képet! Kattintson, ha szeretné látni a többi képet! Kattintson, ha szeretné látni a többi képet! Kattintson, ha szeretné látni a többi képet! Kattintson, ha szeretné látni a többi képet! Kattintson, ha szeretné látni a többi képet! Kattintson, ha szeretné látni a többi képet! Kattintson, ha szeretné látni a többi képet! Kattintson, ha szeretné látni a többi képet! Kattintson, ha szeretné látni a többi képet! Kattintson, ha szeretné látni a többi képet! Kattintson, ha szeretné látni a többi képet! Kattintson, ha szeretné látni a többi képet! Kattintson, ha szeretné látni a többi képet! Kattintson, ha szeretné látni a többi képet!

(Budaörs, 2014. május 13. – Budaörsi Infó) Május 10-én nyitotta meg kapuit Budaörsön a Patkó utca–Szivárvány utca sarkán lévő nagy parkolóban a Lakótelepi Gazdapiac. A Budaörsi Infó is ott volt a megnyitón, és megnéztük, hogy valóban jót, jó áron kínálnak-e a gazdák. Megkérdeztük az árusokat, a vásárlókat, és a megnyitón résztvevő proeminens személyeket is, hogy mit gondolnak a Lakótelepi Gazdapiacról. Nézzék meg fotóinkat is, amiken az is jól látható, hogy mennyire is jó az a jó ár. Mostantól szombatonként vásárolhatnak a Lakótelepi Gazdapiacon 6 és 14 óra között!

 

Május 10-én nagy volt a készülődés  a Patkó utca – Szivárvány utca sarkán lévő nagy parkolóban. A Lakótelepi Gazdapiac megnyitója 9 órára volt meghirdetve, és ezt követően lehetett volna vásárolni, viszont az árusokat már 8 órától megrohamozták az érdeklődők. Még nem is került ki minden termék az asztalokra, de a vevők már vásárolni szerettek volna.

piac7

Nyitás előtti előkészületek a Lakótelepi Gazdapiacon
2014. május 10.

 

A megnyitón énekeltek a Szélrózsa Fesztiválra érkezett moldvai, csángó és székelyföldi népdalénekesek csoportjából, a székelyföldi és moldvai népdalverseny első helyezettjei.

budaorsi_piac_megnyito8

Lakótelepi Gazdapiac
2014. május 10.

Tündik Tamás a Gyepük Népe Alapítvány elnöke, és a Szélrózsa Fesztivál főszervezője, aki az énekessekkel érkezett, a Budaörsi Infónak elmondta, hogy nagyon örültek a gyerekek, hogy szerepelhettek a piacmegnyitón ilyen sok ember, proeminens személy, és kamera előtt.

“Néhány énekes, a saját falujukból is ritkán mozdul ki. Számukra így ez a fellépés egy nagyon nagy élmény volt. Nagyon megtisztelve érezték magukat.”

szelrozsafesztival

Tündik Tamás

 

 

A megnyitó beszédeket követően a szalagot Wittinghoff Tamás, Budaörs polgármestere és Poprády Géza közigazgatási államtitkár vágták át.

budaorsi_piac_megnyito5

Lakótelepi Gazdapiac – Szalag átvágás
2014. május 10.

Poprády Géza közigazgatási államtitkár a megnyitót követően a Budaörsi Infónak elmondta, hogy nagyon tetszett neki amit látott a piacon.

budaorsi_piac_megnyito34

Poprády Géza közigazgatási államtitkár
Budaörs, 2014. május 10.

“Azt tudom, hogy a piac létrejötte főként a Budaörsi Agrárgazdasági Bizottságnak köszönhető. A Piac Szövetkezettel ők voltak azok, akik komolyan dolgoztak ezen az ügyön, elhárítva a jogszabályi akadályokat, hogy létrejöhessen a piac.

 A személyes véleményem a piaccal kapcsolatban pedig az, mint vásárlónak, hogy  jó, hogy ha gusztusos, ellenőrzött minőségű, nem messziről érkező élelmiszert vásárolhatok olyan embertől, aki maga állította azt elő.

Látom az arcát amikor vásárolok. Neki fizetek, és ha tetszett, akkor megdicsérem, ha nem tetszett, akkor vissza tudok menni hozzá, és elmonhatom neki, hogy javítson!”

budaorsi_piac_megnyito32

Lakótelepi Gazdapiac, Budaörs
2014. május 10.

 

Wittinghoff Tamás, Budaörs polgármestere a megnyitót követően a Budaörsi Infónak elmondta, hogy önmagában a piac létrejötte is nagy öröm, főleg úgy, hogy már több éve nem sikerült megvalósítani hasonló terveket.

Több mint egy évtizede dolgoztunk azért, hogy valahol, valamilyen módon sikerüljön létrehozni egy budaörsi piacot, de eddig mindig a bürokrácia különböző előírásai, az olyan szabályok, amelyek, például az áruk kipakolását, a körülményeit, vagy a köztisztaságot körülírják, mindig megakadályozták, hogy mindez létrejöjjön.

Alapvetően azt szerettük volna – mint ahogy az európai kisvárosokban is látható -, hogy a város központjában alakulhasson ki egy piac, de ez nem sikerült.

Van egy nagyon lelkes csoport: a Dr. Luntz Ottokár Kertbarátok Egyesülete, ők is egy évtizede próbáltak valami ilyesmit létrehozni, de nekik sem sikerült, és több más próbálkozás is volt. Úgy tűnik, hogy itt most, olyan erők fogtak össze, hogy ez most összejött.”

budaorsi_piac_megnyito33

Wittinghoff Tamás – Budaörs polgármestere
Budaörs, 2014. május 10.

 

Mi lehet a mostani siker oka Ön szerint?

“Úgy gondolom, hogy volt egy kis hátszele az engedélyezésnek, és az Önkormányzat is abszolút pozitívan állt hozzá, talán ez oldhatta meg a kérdést. A helyszín is egy jó ötlet volt, és reméljük, hogy a lakótelep nyugalmát sem fogja zavarni, mivel az itt működő Budaörs Lakótelepért Egyesülettel egyeztetve alakították ki a feltételeket, talán ez is működni fog.

Itt a piac mellett elég nagy a terület, talán a parkolás sem fog gondot okozni. Talán minden együtt áll… Sok talán-t mondtam, de csak azért, mert ha valami évtizedes múlttal nem sikeredett, akkor az ember ilyenkor óvatosan fogalmaz és reménykedik.”

Ön szerint a jövőre nézve mi az, amire a legfontosabb majd odafigyelni a piacot illetően? 

“Először is azt tartanám a legfontosabbnak, hogy akik a piacot ellenőrzik, azok arra figyeljenek, hogy az árusok valóban őstermelők, kistermelők legyenek, és ne a nagybani piacról érkezzenek ide áruk.

A cél a Lakótelepi Gazdapiacnál az lenne, hogy a termelőtől közvetlenül a fogyasztók asztalára kerüljön jó áron, a jó minőségű hazai termék. Rendkívül fontos, hogy a gazdák, a termékeik előállítása során is azokat a szabályokat, amelyek a minőségre vonatkoznak, nagyon komolyan vegyék figyelembe, és tartsák tiszteletben. Az áraikat pedig úgy alakítsák ki, hogy érdemes legyen náluk vásárolni. Ha a jó minőség és a megfelelő ár megvan, akkor a vevő és az eladó is egymásra fog találni.”

budaorsi_piac_megnyito51

Lakótelepi Gazdapiac, Budaörs
2014. május 10.

 

A Lakótelepi Gazdapiac megnyitóján részt vett még Obreczán Ferenc, a Magosz főtitkára, aki a Budaörsi Infónak elmondta, hogy ha Kisberk Balázs önkormányzati képviselő lenne, akkor minden bizonnyal a térségnek az érdekeit kiválóan tudná képviselni, a piac sikeréből kiindulva.

“Gratulálok első sorban Kisberk Balázsnak, hogy ilyen rövid idő alatt megszervezte, és nagyban hozzájárult ahhoz, hogy Budaörsön piac nyíljon. Ebben nagy segítséget nyújtott a Piac Szövetkezet is, név szerint Konrádné Erzsike, aki otthonosan mozog ezen a téren.

Amikor felvetődött ez a kérdés én őt ajánlottam, és együttes beszélgetésünk után született meg a döntés, hogy megpróbálunk piacot nyitni Budaörsön. A terveink megvalósultak, megnyílt a piac, és a magyar terméket áruló gazdáknak a piacát a vásárlók már igénybe is vették.”

magosz_piac

Obreczán Ferenc, a Magosz főtitkára

 

Ön szerint miért volt fontos, hogy létrejöjjön Budaörsön a Lakótelepi Gazdapiac? 

“Én azt gondolom, hogy a magyar termékeket el kell juttatnunk a vásárlókhoz. Itt azért is volt fontos, hogy ne a multi üzletben vásárolják meg az esetleg többnapos termékeket a budaörsiek, hanem friss napi árukat vásárolhassanak meg, őstermelőktől.

Az előző kormány első intézkedésései között volt, hogy elősegíttette a helyi piacoknak a létrejöttét. Azt hiszem, hogy ebben köszönetet kell mondanunk mindazoknak a személyeknek, akik a törvényalkotásban részt vettek, és elősegítették, hogy a hazai termékeket a gazdálkodók eladhassák.

Egy nagy lakótelep közepén állunk, és sok családnak szűkösek az anyagi lehetőségei. Ezek a gazdálkodók termelői áron értékesítik a termékeiket. Nem felárral, de mégis jó minőségben, így a piac létrejöttével az itt élő lakók nagyon sokat kapnak.

Én azt hiszem hogy Kisberk Balázs megérdemli a dicséretet. Ha ő önkormányzati képviselő lenne – amit én nagyon el tudnék képzelni –, ő minden bizonnyal a térség érdekeit nagyon jól tudná képviselni.”

budaorsi_piac_megnyito53

Lakótelepi Gazdapiac, Budaörs
2014. május 10.

 

A piacon sétálva, vásárlás közben állítottuk meg Török Istvánt, Budaörs alpolgármesterét, és arról kérdeztük, hogy milyennek ítéli meg a Lakótelepi Gazdapiacot.

lakotelepi_gazdapiac_megnyito

Török István – Budaörs alpolgármestere
2014. május 10.

 

“Nagy örömmel fogadtam, hogy nagyon sok év után megvalósult a budaörsi piac, és remélem, hogy az eddigi próbálkozásoknál ez sokkal hosszabb életű lesz. 

Az önkormányzatnál mi is mindannyian, akik az előkészítésben részt vettünk, próbáltunk segíteni, hogy minél hatékonyabban, és a lehető leggyorsabban meglegyenek a szükséges engedélyek. Részünkről igen hamar megkapta a zöld lámpát a piac. A többi már a szervezők ügyességén múlott.”

 

Valóban jó árut kínálnak a Lakótelepi Piacon, jó áron?

“Nekem az árakban nincs összehasonlítási alapom, inkább a feleségem az, aki szokott vásárolni. A kínálat viszont nagyon jó, és finom termékek vannak. Bízom benne, hogy megszeretik majd az itteniek ezt a piacot.”

budaorsi_piac_megnyito

Lakótelepi Gazdapiac, Budaörs
2014. május 10.

 

A megnyitót követően a piacot ellepték az érdeklődők, néha mozdulni is alig lehetett. Rengeteg érdeklődő volt, az árusok pedig kóstolókkal ösztönözték őket vásárlásra. Majoros Zoltán, füstölt árukkal érkezett a piacra, és a Budaörsi Infónak elmondta, hogy neki nagyon fontos, hogy ő maga adhassa el a saját termékeit. A vásárlók, akár a saját gazdaságába is ellátogathatnak, hogy lássák, hogy honnan származik az áru, amit eladásra kínál.

“Szerintem mindenki a saját megélhetéséért küzd és tesz, és aki a másikban versenytársat lát az nem ide való.” – tette hozzá Majoros Zoltán. 

budaors_lakotelepi_piac_2014_maj_10_kolbaszos

Lakótelepi Gazdapiac
2014. május 10.

 

Haladtunk tovább a tömeggel és vásárlóktól kérdezgettük, hogy beváltották-e a reményeket a piacon található árak, és a termékek minősége. A megkérdezettek egytől egyig azt mondták, hogy lehet, hogy van olyan termék ami kicsit drágább, de itt látják, hogy ez valódi hús, és bátrabban vásárolnak ezen a piacon, mint egy nagy áruházban.

budaorsi_piac_megnyito49

budaorsi_piac_megnyito_arak2

budaorsi_piac_megnyito455

 

Esze Tamás savanyúságokkal érkezett ki a piacra, arról kérdeztük, hogy milyen az érdeklődés a termékei iránt.

piac_majer

Esze Tamással készül az interjú
Budaörs, 2014. május 10.

 

“Nagyon sokan jöttek ki a piacra, és örömmel fogadjuk mi árusok, hogy ilyen nagy érdeklődés övezi a megjelenésünket. Úgy gondolom, hogy csak így tovább, és remélem, hogy minden héten ilyen sokan lesznek. Eddig mindenki örült nekünk aki kijött. Valószínű, hogy már régóta vágytak egy ilyen piacra.”

budaorsi_piac_megnyito166

Esze Tamás savanyúság standja a Lakótelepi Gazapiacon
Budaörs, 2014. május 10.

 

Végül, de nem utolsó sorban Kisberk Balázzsal is sikerült interjút készítenünk a Lakótelepi Gazdapiacon. A reggeli készülődés izgalma már egyáltalán nem látszódott rajta, nagyon örült, hogy sokan kilátogattak a piacra. Az erős szél egy-két sátrat megrongált, de azt ígérte, hogy a követező hétre már erre is lesz megoldás.

budaorsi_piac_megnyito_kisberk_balazs

Kisberk Balázs – elnök, Budaörsi Agrárgazdasági Bizottság
2014. május 10.

 

“A gazdáknak azt kívánom, hogy találják meg a helyüket Budaörsön, érezzék jól magukat, termeljenek ugyanilyen jó minőségű termékeket. A vásárlóknak pedig azt kívánom, hogy éljenek ezzel a lehetőséggel, hiszen ezen a piacon találkozik a jó minőség és a jó ár. Ha ez a két dolog adott, akkor úgy gondolom, hogy lesz sikere ennek a piacnak.”

 

 

Azt elmondhatjuk, hogy május 10-én a nyitás napján nagy sikere volt a piacnak. Rengeteg érdeklődő érkezett a Patkó utca – Szivárvány utca sarkán lévő nagy parkolóba. Reméljük, hogy hamarosan az Óvárosba tervezett második piac megnyitójáról is beszámolhatunk Önöknek. A tervezett második piacról bővebb információt olvashatnak cikkünkből, amit ide kattintva találnak meg. 

 

(Budaörsi Infó)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

facebook:

1 Komment

  1. […] Jót jó áron – Már a nyitás előtt megrohamozták a vásárlók a Gazdapiacot […]

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.