Hodicska Tibor Négyszemközt Ceausescuval című könyvét mutatták be Kolozsváron

Hodicska Tibor nyugalmazott magyar nagykövet Négyszemközt Ceausescuval című visszamelékezés-kötetét mutatták be kedd este Kolozsváron.

 

A szerző méltatói, Horváth Andor kolozsvári egyetemi tanár és Tibori Szabó Zoltán újságíró elmondták, Hodicska Tibor több mint három évtizeden át dolgozott a magyar diplomáciai testületben, pályája nagyobb részét a bukaresti, majd a chisinaui magyar nagykövetségen, illetve a budapesti Külügyminisztérium román referatúráján töltötte. 1975-től 2009-ig követte magyar diplomataként a magyar-román viszony alakulását, ebben az időszakban számtalan fontos eseménynek volt szemtanúja.

Amint felidézte, a könyv címe arra a négyszemközti találkozóra utal, amelyre Nicolae Ceausescu romániai diktátor hívatta magához 1988-ban, néhány nappal a Ceausescu és Grósz Károly miniszterelnök, MSZMP-főtitkár aradi találkozója előtt.

Hodicska Tibor úgy véli, a Romániában szolgáló magyar diplomaták a kommunizmus idején is megtettek mindent azért, hogy tájékoztassák Budapestet az erdélyi magyarság helyzetéről. Nem rajtuk múlt, hogy a jelzett helyzet nem váltott ki cselekvést a magyar politika részéről. A kommunista magyar vezetők mentségére jegyezte meg, hogy Magyarországnak nem voltak partnerei, akikre a kisebbségvédelmi célok elérésében számíthatott volna. Megjegyezte, még II. János Pál pápánál sem lehetett megértést találni a határon túli magyarok ügyében.

A diplomata elmondta, megviselte az 1988-as aradi Ceausescu-Grósz találkozó kudarca. Ezt annak tulajdonította, hogy Grósz – bizonyítási vágyból fakadóan – belement Ceausescu játékába, elfogadta, hogy a román vezető jelzésére azonnal találkozzanak. A találkozóra való háromnapos felkészülés kevésnek bizonyult, az egyoldalú magyar gesztuskísérlet pedig viszonzás helyett derültséget és önelégültséget váltott ki a bukaresti vezetésben.

Az 1996 és 2000 között chisinaui nagyköveti tisztséget betöltő Hodicska Tibor helyesnek vélte azt a Jeszenszky Géza korábbi magyar külügyminiszter által megfogalmazott tézist, hogy Magyarország a kiváló chisinaui kapcsolatokkal bizonyíthatja, nem rajta múlik, ha Bukaresttel olykor feszült a viszonya.

Hodicska Tibor könyvét a csíkszeredai Pallas Akadémia Könyvkiadó és a budapesti Pont Kiadó jelentette meg.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.