Budaörsi Szélrózsa Fesztivál összefoglaló (fotókkal) – Ma este gálaműsor

A galéria megtekintéséhez kattintson a képekre!
Kattintson, ha szeretné látni a többi képet! Kattintson, ha szeretné látni a többi képet! Kattintson, ha szeretné látni a többi képet! Kattintson, ha szeretné látni a többi képet! Kattintson, ha szeretné látni a többi képet! Kattintson, ha szeretné látni a többi képet! Kattintson, ha szeretné látni a többi képet! Kattintson, ha szeretné látni a többi képet! Kattintson, ha szeretné látni a többi képet! Kattintson, ha szeretné látni a többi képet! Kattintson, ha szeretné látni a többi képet! Kattintson, ha szeretné látni a többi képet! Kattintson, ha szeretné látni a többi képet! Kattintson, ha szeretné látni a többi képet! Kattintson, ha szeretné látni a többi képet! Kattintson, ha szeretné látni a többi képet! Kattintson, ha szeretné látni a többi képet! Kattintson, ha szeretné látni a többi képet! Kattintson, ha szeretné látni a többi képet! Kattintson, ha szeretné látni a többi képet! Kattintson, ha szeretné látni a többi képet! Kattintson, ha szeretné látni a többi képet! Kattintson, ha szeretné látni a többi képet! Kattintson, ha szeretné látni a többi képet! Kattintson, ha szeretné látni a többi képet! Kattintson, ha szeretné látni a többi képet! Kattintson, ha szeretné látni a többi képet! Kattintson, ha szeretné látni a többi képet! Kattintson, ha szeretné látni a többi képet! Kattintson, ha szeretné látni a többi képet! Kattintson, ha szeretné látni a többi képet! Kattintson, ha szeretné látni a többi képet! Kattintson, ha szeretné látni a többi képet! Kattintson, ha szeretné látni a többi képet! Kattintson, ha szeretné látni a többi képet!

(Budaörs, 2014. május 13.- Budaörsi Infó) A Budaörs Fesztivál szombati napján, vagyis május 10-én kezdődött a Szélrózsa Fesztivál. Már túl vagyunk egy hétvégi felvonuláson, kézműves vásáron és táncházon is. Azonban a programoknak még koránt sincs vége, hisz május 15-ig tart a rendezvény.

Néptáncosok és énekesek lepték el múlt hétvégén Budaörsöt. Azonban nem csak a helyi hagyománytisztelők mutatkoztak be, hanem külföldről is érkezett több néptánccsoport városunkba. Tündik Tamást, a Gyepük Népe Alapítvány elnökét, és a Szélrózsa Fesztivál főszervezőjét kérdeztük a fesztiválon, hogy milyenek az eddigi tapasztalatok, hogy telnek a programok.

szelrozsafesztival

Tündik Tamás

“A nyitó nap kiválóan sikerült, hisz tele volt programokkal. A Budaörsi Gazdapiac megnyitóján a határon túli gyermekek énekes csoportja kiválóan énekelt. Moldvai lányok kezdték a bemutatót, egy klézsai csángó asszony segítségével. Egy piacos éneket énekeltek, aztán pedig székelyföldi gyerekek kápráztatták el a közönséget a hangjukkal.

Nagyon megtisztelve érezték magukat a gyerekek, hogy szerepelhettek a piacmegnyitón ilyen sok ember, proeminens személy, és kamera előtt, mert ők a falujukból is ritkán mozdulnak ki. Számukra ez egy nagyon nagy élmény volt. Nagyon megtisztelve érezték magukat.”

budaorsi_piac_megnyito8

A Budaörsi Gazdapiac megnyitója
2014. május 10.

budaorsi_piac_megnyito7

A Budaörsi Gazdapiac megnyitója
2014. május 10.

 

A megnyitót követően a Szélrózsa Fesztivál táncosai és énekesei továbbmentek a Budaörs Fesztivál helyszínére, a Szabadság útra, ahol megismertették a helyiekkel a táncaikat és énekeiket.

“A Jókai Mór Művelődési Központtól indultunk el, és végig jártuk a Szabadság útnak a lezárt szakaszát. Meg-meg álltunk néhány ponton, egy rövid kis bemutató erejéig, aztán pedig a kis színpadon egy félórás műsort adott a csoport. Nehéz volt kiválogatni hogy a 120 főből ki ne lépjen fel.”

szelrozsafesztival3

Szélrózsa Fesztiválosok felvonulása a Budaörs Fesztiválon
2014. május 10.

 

A bemutatót követően a fővárosi művelődési házba ment a csapat, ahol 20 éve tartanak táncházat. Ez a táncház fogadta a határon túli vendégeket, énekeseket, táncosokat is. Itt hajnali egyig tartották a táncházat.

“Nagyjából 300-400-an voltunk a fellépőkkel és a vendégekkel együtt. A zenekari átállások között pedig az énekesek is énekeltek. A csúcspont talán a nyitott táncház volt, ahol szinte alig fértünk el olyan sokan jöttek el” – tette hozzá Tündik Tamás.

Vasárnap az 1-es számú Általános Iskolában régiós táncháztalálkozót és kézműves vásárt tartottak, majd pedig a határon túli tánccsoportok bemutatkozása és tánctanítása következett. Gyimesi és moldvai hangszeroktatásra is volt lehetőség a helyszínen. Bár a csapat kicsit fáradt volt az előző napi feszes program miatt, de mégis nagyon jól szerepeltek.

2014_szelrozsa_fesztival25

Táncház a Szélrózsa Fesztiválon
2014. május 11.

2014_szelrozsa_fesztival3

Táncház a Szélrózsa Fesztiválon
2014. május 11.

A Kézműves vásárban az érdeklődők azt is megnézhették, hogy Tankó Anna, budaörsi népművész hogyan díszíti kézzel készült bundáit, és azt is láthatták, hogy hogyan kell angyalkát készíteni.

2014_szelrozsa_fesztival12

Tankó Anna

2014_szelrozsa_fesztival10

Angyalka készítés, előtte

2014_szelrozsa_fesztival13

Angyalka készítés, utána

 

A Szélrózsa Táncegyüttes 20 éves évfordulójára is sokan érkeznek majd, ami kedden lesz a JMMK-ban este héttől. A rendezvényt Wittinghoff Tamás, Budaörs polgármestere fogja majd megnyitni, amit egy kétórás gálaműsor követ.

Minden érdeklődőt szeretettel várnak a szervezők. Természetesen a Budaörsi Infó is ott lesz, a hírportálunkon nyomon követhetik az idei Szélrózsa Fesztivál minden eseményét.

(Budaörsi Infó)

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.